Så gör du semla med smak av Baileys – receptet på semleys
Fettisdagen står runt hörnet och det finns ingen gräns för hur många olika varianter av semlor som dyker upp i våra flöden just nu. Vad sägs om Semmel-hot shot, löjromssemla eller GB:s Sandwich-semla?
Baileys + semla = semleys
Och nu är det dags för gräddlikören Baileys att ge sig in i semmelfighten. Tillsammans med dessertproffset Tea Malmegård lanserar de semleys – en kombination av semla och Baileys salted caramel.
– Fettisdagen och semlan är en klassiker, något alla konditorer ser fram emot varje år. Att jag i år får göra min egen take på denna fantastiska bakelse gör årets fettisdag ännu roligare. Baileys salted caramel är den perfekta ingrediensen att addera för att få en klassiker att nå nya höjder, säger Tea Malmegård i ett pressmeddelande.
Vad är då Baileys salted caramel? Jo, det är det senaste tillskottet i Baileysfamiljen och är en gräddlikör med smak av mjölkchoklad, karamell, kaffe och salt smörkola. I semlan har man blandat likören i såväl mandelmassan som i grädden för att ge den en rejäl dos av Baileyssmak.
Finns att köpa på Tea Malmegårds restaurang DoMa
Semleys serveras på Tea Malmegårds restaurang DoMa i Stockholm under fettisdagen den 16 februari och veckan ut. Där går den att få som en hetvägg, det vill säga i ett fat omgiven av varm mjölk blandat med just Baileys salted caramel. Med Baileysmjölken kostar den 55 kronor, och utan 45 kronor.
För den som hellre vill testa att göra semleys hemma kommer här Tea Malmegårds recept:
Recept på semleys – semla smaksatt med Baileys Salted Caramel
Cirka 8 stycken
Semlor
Fördeg:
150g (1,5dl) mjölk – rumstemperatur
25g (1⁄2 paket) jäst
5g (1 msk) grovmalen kardemumma
55g (1 st) ägg
45g (1⁄2 dl) strösocker
120g (2 dl) vetemjöl
Tillsätt i fördegen:
50g smör – rumstempererat
2g (1 nypa) salt
120g (2 dl) vetemjöl
1. Blanda mjölk, jäst, kardemumma, strösocker och vetemjölet, knåda till en fin deg för hand.
2. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen 5-10 minuter på låg hastighet.
3. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 30 min.
4. Blanda i de resterande ingredienserna och kör på medelhög hastighet tills degen börjar kännas len, glansig, elastisk och börjar släppa från kanterna.
5. Har du ingen köksassistent så är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge. Låt degen vila täckt i kylen i 60 minuter.
6. Väg upp bitar à 50g och rulla dem till runda bullar på en mjölad bakbänk.
7. Fördela 8 stycken bullar på varje plåt med ordentligt mellanrum. Jäs under kökshandduk i cirka 2h.
Mandelfyllning
300g (ca 6 dl) blötlagda mandlar med skal (200g täckt med vatten över natten i rumstemperatur)
200g (2 dl + 2 msk) ljust muscovadosocker
2st rivna bittermandlar
0,5g salt
Baileys salted caramel till rätt konsistens
1. Häll av vattnet och mixa mandeln tillsammans med socker och salt i en matberedare tills det går ihop till en seg tät massa.
2. Riv bittermandel på microplane/det finaste på rivjärnet och häll i, mixa till en slät, seg massa.
3. Avsluta med att smaka upp mandelmassan med Baileys salted caramel till smidig konsistens och god smak. Fyll sen i en spritspåse utan tyll.
Krämgrädde med Baileys salted caramel
Baileyskräm
1⁄2 vaniljstång
200 g (2 dl) mjölk
50g Baileys salted caramel
45 g (1/2 dl) strösocker
20 g (1,5 msk) majsstärkelse
45 g (3 st) äggulor
20 g (2 msk) tärnat smör
Baileysgrädde
300g (3dl) grädde
100g Baileyskräm
1. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna från ena halvan och lägg ner frön och stång med mjölk, Baileys salted caramel och hälften av sockret i en kastrull. Sjud upp.
2. Rör ihop resterande delen socker med majsstärkelsen och sist med äggulor så att inga klumpar bildas. Häll den varma Baileysmjölken över äggulorna under konstant omrörning.
3. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och koka i cirka 3 minuter på medelhög värme under konstant omrörning tills du har en len kräm.
4. Ta bort kastrullen från värmen och häll krämen i en ren bunke. Tillsätt smöret och rör tills det smält i krämen. Passera genom en sil och täck med plastfilm. Se till att plasten ligger direkt mot vaniljkrämens yta. Låt svalna i kylen.
5. Vispa upp grädden till lös konsistens. Tillsätt kall Baileyskräm och vispa tills grädden är spritsbar.
6. Fyll på spritspåse med en stor stjärntyll.
Varm Baileysmjölk (till hetvägg)
100g (1dl) mjölk
30g (2 msk) Baileys salted caramel
1. Värm på medelhög värme i en kastrull. Häll över i en kanna.
Florsocker till garnering
Montering av semleys
1. Klipp ut lock från bullarna som en trekant och klipp in/neråt i bullen med en sax.
2. Fyll semlorna med rikligt med mandelfyllning och spritsa sedan två varv med Baileysgrädde över mandelmassan.
3. Lägg på locket och pudra med florsocker.
4. Värm Baileysmjölken.
5. Servera semleyn med varm Baileysmjölk eller njut som den är!
Foto: TT, Baileys
LÄS MER:
Quiz: Vilken semmel-typ är du, egentligen?