Saftig kladdkaka med rom
Kakan blir godast om den är riktigt kladdig när man tar ut den, och låter den stå ett par timmar eller över natten i kylen. Ska man äta den direkt kan den stå ytterligare några minuter i ugnen på cirka 150° så den blir fastare.
En regel man kan följa är att det brukar vara dags att ta ut kakan ur ugnen när kanterna är genomgräddade och toppen har fått en fastare skorpa.
8–10 bitar
Tid: 45 minuter
Du behöver:
250 g mörk kvalitetschoklad
250 g osaltat smör
250 g florsocker (ca 4 1/2 dl plus lite till garnering)
125 g mjöl
4 st ägg (gulor och äggvitor separerade)
6 cl rom (eller vatten)
1.5 dl grovhackade valnötter
vispad grädde (till servering)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smält chokladen över ett vattenbad tillsammans med smör och siktat florsocker. Rör om och ta av från värmen när allt är smält.
Blanda mjöl, äggulor, likör eller vatten och valnötter i en bunke. Tillsätt chokladblandningen och blanda väl. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner i chokladmassan.
Smörj en hög form med urtagbar botten, cirka 22–24 cm i diameter. Häll ner kaksmeten. Grädda i ugnen på 180–200 grader i cirka 12–15 minuter.
Ta ut och låt svalna, lägg upp på galler och om du önskar ett mönster på kakan, lägg på en schablon och pudra över florsocker – gärna genom en sil eller en tekula och lyft sedan försiktigt av schablonen. Servera eventuellt med en klick grädde.
Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull