Semla med vaniljfyllning och chokladtopping
Semla med vaniljfyllning och chokladtopping
En mer klassisk semla, men där fyllningen bakas in redan från början.
12 stycken
Du behöver:
5 g jäst
1 ½ dl standardmjölk
25 g (ca ¼ dl) socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
¾ tsk salt
2 ägg
100 g mjukt smör
475 g (ca 8 dl) vetemjöl
½ ägg till pensling
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
50 g (ca ½ dl) socker
3 äggulor
3 dl mjölk
25 g (ca ½ dl) majsstärkelse (t ex Maizena)
Chokladglasyr:
75 g mörk choklad
1 tsk smör
1 tsk florsocker
Dekoration:
2 msk strössel
Gör så här:
Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Blanda vaniljfrön, den tomma vaniljstången, socker, äggulor, mjölk och Maizena i en kastrull och vispa. Koka sakta upp vaniljkrämen under konstant vispning i 2–3 minuter, tills den tjocknar. Häll krämen i en skål och täck ytan med plastfolie så att folien sluter tätt kring krämen – vilket förhindrar att krämen får skinn. Ställ krämen i kylen tills den är helt kall. Ta bort vaniljstången när krämen svalnat.
- Deg: Smula ner jästen och rör ner den i mjölken i en stor skål. Tillsätt socker, vaniljsocker, kardemumma, salt och ägg och rör om. Tillsätt rumsvarmt smör och vetemjöl och knåda degen väl på ett mjölat bord tills den är slät och smidig. Lägg vid behov till lite mer mjöl om degen är för kladdig. Lägg tillbaka degen i bunken, täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i kylen i minst 8 timmar eller gärna över natten.
- Ta ut degbunken ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 1 timme. Vänd upp degen på ett mjölat bord och kavla den cirka 12 cm tjock med en kavel. Skär degen i 12 rutor som var och en mäter ca 10x10 cm.
- Tillsätt 1 msk vaniljkräm i mitten av varje ruta. Vik de 4 hörnen på varje degruta över krämen så att de överlappar varandra.
- Pressa ihop skarvarna väl så att fyllningen inte rinner ut under gräddningen. Forma försiktigt degpaketen till bullar genom att vika in de slutna hörnen mot mitten och lägg dem med skarven nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck dem med en ren kökshandduk och låt dem jäsa på bakplåten 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Grädda bullarna i den heta ugnen i cirka 15 minuter, tills de är fint gyllene på ytan. Låt dem svalna på en bakduk.
- Chokladglasyr: Hacka chokladen fint och smält den i skål över vattenbad. Rör ner smör och florsocker i den smälta chokladen för att få en slät och jämn glasyr.
- Garnering: Bred chokladglasyr på semlorna och strö genast över strössel.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft