Sex vinfavoriter till höstens långkok och grytor
Mustig köttgryta med svamp + Châteauneuf-du-Pape
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape 2020, Frankrike, Rhônedalen (6267) 285 kr.
Inget värmer så bra inifrån som en mustig köttgryta som får puttra länge på spisen. Servera den med polenta smaksatt med parmesan och njut av en måltid med höstens bästa smaker. I glaset? Ett vin som med sin breda profil möter upp grytans mustighet på ett bra sätt. Här passar ett vin från södra Rhône utmärkt, närmare bestämt en Châteauneuf-du-Pape. Här är det de områdestypiska druvorna grenache, mourvedre och syrah som bjuder på toner av plommon, saftiga skogshallon, lagerblad, svartpeppar och kakao. Vinet kommer från en stabil producent som jobbar ekologiskt.
Recept på köttgryta med polenta>>
Klassisk bœuf bourguignon + Côtes du Rhône
E. Guigal Côtes-du-Rhône 2020, Frankrike, Rhônedalen (2011) 145 kr.
Bœuf bourguignon är en klassisk fransk gryta som inte är så svår att göra som många tror! Tricket att låta grytan marinera ett dygn i kylen ger extra smak till den här populära klassikern. Som vin väljer vi även här en fransk klassiker, närmare bestämt en Côtes du Rhône som med sin härliga kryddighet och smakrika profil blir en perfekt matchning till ”böffen”. En klassisk producent i Rhône är Guigal som gör allt från stabila budgetviner till riktiga lyxflaskor. Här har vi en snällt prissatt och riktigt klassiskt vin som bjuder på mörkbärig frukt, gott om kryddor och torkade örter.
Recept på klassisk bœuf bourguignon>>
Fiskgryta med torsk och musslor + Sauvignon blanc
Sancerre Les Belles Dames 2022, Frankrike, Sancerre (2245) 219 kr.
En riktigt god fiskgryta med torsk och blåmusslor – what’s not to like? Och den går dessutom relativt snabbt att göra. Servera med gott bröd, en klick aioli och häll upp ett glas sauvignon blanc från Sancerre, beläget i den östra delen av Loiredalen. Den här vinregionen är nämligen hemvist åt riktigt klassisk sauvignon blanc, ofta av hög kvalitet och i den här flaskan bjuds det på krusbär, vita vinbär, päron, färskpressad citrus och gröna örter i ljuvlig harmoni.
Recept på fiskgryta>>
Chili sin carne + Carignan
Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes 2021, Frankrike, Languedoc-Roussillon (2257), 99 kr.
En vegetarisk version av en älskad klassisk rätt – och den behöver inte puttra speciellt länge. Perfekt när du är hungrig, alltså! Till den här rätten med bönor och gott om smakrika kryddor krävs ett vin med mycket fruktighet och len munkänsla. Att matcha vin med kryddig mat kan vara en utmaning, men det här fyndvinet på carignan står pall med fina stråk av björnbär, mogna hallon, mörk choklad och färska örter.
Recept på chili sin carne>>
Kycklingragu med tryffel + Nebbiolo
Langhe Nebbiolo Josetta Saffirio 2021, Italien, Piemonte (72491), 229 kr (BS).
Den här lyxiga kycklingragun toppas med tryffel och parmesan. Servera gärna med pasta och korka upp ett vin på norditalienska druvan necbbiolo. I nebbioloviner hittar man ofta toner av körsbär, nypon och en rosig parfym. Vinets friska syra kommer här komplettera rättens krämighet bra.
Recept på kycklingragu>>
Långkokt högrevschili + Zinfandel
Seghesio Sonoma Zinfandel 2021, USA, Sonoma County (22562), 249 kr.
Doften av en högrevschili som står på spisen … mmhm! Den här grytan är fullproppad med smaker och innehåller bland annat anchochili, spiskummin och kanel. För att möta upp all smakrikedom krävs ett vin med kraft och pondus, men som inte får vara för strävt. Här passar en zinfandel med generös solmogen frukt och mjuk smakprofil bra. En amerikansk zinfandel från superba producenten Seghesio sitter som hand i handske med sin mulliga, lite syltiga frukt, kittlande vaniljton samt mintiga fräschör i eftersmaken. Syndigt gott!