Jamie Olivers brownie med salt kola
ELLE mat & vins testlagare: ”Brownien var enkel att göra men tog lite tid så ett visst tålamod behövs. Ett tips om man vill spara lite tid är att köpa färdig kola i form av dulce de leche eller koka egen. Det gör man genom att koka en burk kondenserad mjölk på svag värme under ca fyra timmar. Brownien blir extra god med en extra nypa havssalt och kan smaksättas med oändliga smaker. Min favorit är med några teskedar lakritspulver och krossad turkisk peppar i kolan. Mums!”
Brownie:
225 g smör
250 g mörk choklad
225 g råströsocker
4 stora ägg
150 g mjöl
Salt kola
1/2 dl vispgrädde
1/4 vaniljstång
1 msk saltat smör
2 nypor havssalt
60 g strösocker
40 g ljus sirap
Gör så här:
Börja med kolan. Häll grädde, vaniljfrön och stång, hälften av smöret och en rejäl nypa salt i en kastrull. Värm på svag värme tills de börjar bubbla (2-3 minuter). Ta bort från värmen. Rör i resten av smöret och ta sedan bort från värmen. Häll socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och ställ på svag värme. Rör inte om, vicka bara kastrullen så att sockret löser sig. Höj till medelvärme och vicka på kastrullen tills det blivit en gyllenbrun kolasmet. Ta kastrullen från värmen och rör ner kolan i grädden med en träslev, ställ tillbaka på värmen och rör i resten av smöret. Skynkla ett bakplåtspapper. Skaka bort vattendropparna och klä en form 20 x 30 cm med smörpapper. Häll i kolan och strö över resten av saltet. Ställ formen i kylen tills kolan är tjock och kladdig. Börja sedan med browniesmeten när kolan har stått i kylen i 15 minuter. Värm ugnen till 180 grader, smöra ett bakplåtspapper och lägg i 20 gr 30 cm form. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Lägg i chokladen och rör om tills den smält. Ta kastrullen från värmen och rör i sockret. Rör i äggen och mjölet när smeten svalnat. Häll smeten i formen och ta ut kolan från kylen. Klicka ner 2/3 av kolan i browniesmeten. Droppa resten av kolan över smeten och dra med en sked så att den fördelas. Grädda kakan i 25 minuter så att den fortfarande är lite kladdig i mitten. Låt svalna i en timme innan du skär i bitar.