Squashpizza med ricotta, citron och fetaost
26 maj, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Dessa läckra squashpizzor i smidigt portionsformat toppas med ricotta, citron och fetaost. Enkelt och gott!
Annons
Squashpizza med ricotta, citron och fetaost
En enkel portionspizza med vegetarisk fyllning.
4 portioner
Annons
Du behöver:
Pizzadeg:
10 g jäst
3 dl vatten
3 msk olivolja
1 tsk strösocker
1 ½ tsk salt
25 g (½ dl) rågmjöl
375 g (6 ¼ dl) vetemjöl
Fyllning:
100 g ricotta
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Salt och peppar
250 g riven mozzarella
1 squash
1 citron, ekologisk
1 tsk chiliflakes
100 g fetaost
1 näve färsk mynta, grovhackad
Gör så här:
- Pizzadeg: Smula jästen, rör ut i det ljumma vattnet. Tillsätt olja, socker och salt, och blanda väl.
- Tillsätt mjölsorterna och knåda degen tills den är smidig. Täck degen med plastfolie och en ren handduk och låt den jäsai rumstemperatur i 30 min. Låt degen stå i kylskåpet i minst 8 timmar.
- Tänd grillen och låt en pizzasten bli varm på gallret, eller tänd en pizzaugn. Dela den kalla pizzadegen i 4–6 delar och kavla eller dra ut varje bit. Låt bottnarna jäsa i 30 minuter, för överen i taget på en pizzaspade.
- Fyllning: Rör ricotta med pressad vitlök, olja, salt och peppar, bred ett tunt lager på bottnarna. Strö över mozzarella.
- Skölj squash, skär tunt. Riv citronskal. Lägg squashskivor på pizzorna och strö över citronskal, chiliflakes, salt och peppar. Smula över fetaost.
- Skjutsa över pizzan från spaden till den varma pizzastenen och baka dem krispiga och gyllene på grillen under lock i 12–15 minuter eller i en pizzaugn i cirka 1–2minuter. Garnera med mynta.
Foto: Betina Hastoft
Annons