Stekt lax och potatissallad med sesamfrön
24 nov, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Stekt lax med potatissallad är lättlagad vardagsmat när den är som bäst!
Annons
Stekt lax och potatissallad med sesamfrön
Fräsch och krispig rätt med lax och potatissallad.
Annons
4 portioner
Du behöver:
4 färska laxfiléer
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja till stekning
Potatissallad:
1 kg potatis
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
200 g gröna bönor, t ex haricots verts
1 knippe salladslök
1 näve bladpersilja
3 msk sesamfrön
Citrondressing:
½ citron
3 msk olivolja
1 tsk grov senap
1 tsk flytande honung
Salt och svartpeppar
Till servering:
Ev bröd
Potatissallad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisarna noga och skär dem i halvor eller kvartar beroende på storlek. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olja och krydda med salt och peppar. Tillaga potatisarna mitt i ugnen i ca 35 minuter, tills de är gyllene och genombakade. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna.
- Skölj bönorna, skär av ändarna och dela dem på mitten. Koka upp vatten i en kastrull och ge bönorna ett snabbt uppkok i ca 2–3 minuter, tills de är något mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Låt dem rinna av.
- Rensa salladslöken och skär i tunna skivor på snedden. Skölj och hacka persiljan fint.
- Citrondressing: Riv skalet från citronen fint och pressa ur saften. Blanda olja, 2 msk citronsaft, citronskal, senap och honung i en skål och krydda med salt och peppar. Blanda potatis, bönor, salladslök, persilja och sesamfrön i en skål och blanda i citrondressingen.
- Strö ev över lite extra sesamfrön. Krydda laxfiléerna med salt och peppar. Stek filéerna i olja i en stekpanna i ca 5 minuter på vardera sida.
- Till servering: Servera laxfiléerna med potatissallad och ev bröd.
Foto: Columbus Leth
Annons