Stracciatella med långbakade tomater
12 apr, 2024
AvLouisa Lorang
Långbakade tomater med gräddig stracciatella, lite olivolja och ett riktigt gott bröd – nu snackar vi smakmagi!
Annons
Stracciatella med långbakade tomater
Den gräddiga osten med söta bakade tomater är delikat på en varm sommardag – och lätt att laga i förväg.
Annons
8 bufféportioner
Du behöver:
2 färska mozzarellakulor
2 dl vispgrädde
Salt
Långbakta tomater:
500 g körsbärstomater
2 tsk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
Salt och peppar
Servering:
3 nävar basilika
2 msk olivolja
Salt och peppar
4 skivor bröd
Gör så här:
- Börja med stracciatellan. Riv osten i små strimlor. Lägg dem i en skål och häll grädden över. Täck skålen och ställ kallt minst 3 timmar, gärna över natten. Rör om och smaka av med en nypa salt.
- Skölj och halvera tomaterna. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt med snittytan uppåt. Strö socker över, ringla på olja och vinäger, salta och peppra. Ställ in i kall ugn. Sätt på ugnen på 160° och baka tomaterna i ca 50 minuter tills de är mjuka och spricker lätt.
- Lägg upp stracciatellan på ett litet fat eller fyra assietter. Toppa med långbakta tomater, basilika, olja, salt och peppar och servera genast med rostat eller grillat bröd.
Foto: Columbus Leth
Annons