Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Svarta ostbollar på pepparkakor med rödbetsrasp

18 nov, 2012
AvJenny Norberg
Vill du ha en ännu starkare smak, använd svartosten som den är, utan att blanda ut den med crème cheese.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
0058_EMV1106.pdf
Svarta ostbollar på pepparkakor med rödbetsrasp.

ca 20 bollar

Tid: 45 minuter

Mormors pepparkakor:

125 g smör

5 dl vetemjöl

200 g brunt farin

3/4 dl vatten

1 1/2 dl ljus sirap

1/2 msk malda nejlikor

1/2 msk kanel

1/2 msk bikarbonat

Topping:

200 g svartmögelost

100 g cream cheese

6 blad basilika (finhackad)

1 dl svarta sesamfrön

1/2 dl finriven rå rödbeta

Gör så här:

Häll allt utom smör och mjöl i en kastrull och koka upp. Ta av från plattan och rör ner smöret. Låt stå tills det nästan svalnat helt. Rör ner lite i taget av mjölet, men inte allt. Provgrädda gärna en kaka och se om det behövs mer mjöl. Degen ska stå svalt i en kastrull eller bunke med mjöltäcke minst 24 timmar innan rakning. Kavla ut ordentligt, tunna kakor är godast! Grädda kakorna cirka 10 minuter i 175°. Mosa och blanda ostarna och basilikan med en gaffel. Rulla bollar cirka 2 centimeter i diameter och rulla dem direkt i svart sesamfrö för att dessa ska fastna. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg. Lägg ostbollen på en bit pepparkaka, dekorera med riven rå rödbeta.

Annons