Svarta ostbollar på pepparkakor med rödbetsrasp
ca 20 bollar
Tid: 45 minuter
Mormors pepparkakor:
125 g smör
5 dl vetemjöl
200 g brunt farin
3/4 dl vatten
1 1/2 dl ljus sirap
1/2 msk malda nejlikor
1/2 msk kanel
1/2 msk bikarbonat
Topping:
200 g svartmögelost
100 g cream cheese
6 blad basilika (finhackad)
1 dl svarta sesamfrön
1/2 dl finriven rå rödbeta
Gör så här:
Häll allt utom smör och mjöl i en kastrull och koka upp. Ta av från plattan och rör ner smöret. Låt stå tills det nästan svalnat helt. Rör ner lite i taget av mjölet, men inte allt. Provgrädda gärna en kaka och se om det behövs mer mjöl. Degen ska stå svalt i en kastrull eller bunke med mjöltäcke minst 24 timmar innan rakning. Kavla ut ordentligt, tunna kakor är godast! Grädda kakorna cirka 10 minuter i 175°. Mosa och blanda ostarna och basilikan med en gaffel. Rulla bollar cirka 2 centimeter i diameter och rulla dem direkt i svart sesamfrö för att dessa ska fastna. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg. Lägg ostbollen på en bit pepparkaka, dekorera med riven rå rödbeta.