Sveriges bästa restauranger 2019 enligt White Guide
White Guide har för 15:e året i rad listat Sveriges bästa restauranger. I årets restaurangguide hittar vi totalt 600 restauranger över hela landet, varav 89 nya. De flesta är helt nya krogetableringar, men sex restauranger har också gjort comeback.
Nedan listar vi alla nominerade och vinnare på galan.
1. Nominerade till Årets Restaurang:
(Priset delas ut till två restauranger, i kategorierna Årets Gastronomi och Årets Restaurangkultur.)
Adam/Albin, Stockholm
Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
Ekstedt, Stockholm
Frantzén, Stockholm
Fäviken Magasinet, Järpen/Åre
Gastrologik, Stockholm
Koka, Göteborg
Krakas Krog, Katthammarsvik
Oaxen Krog, Stockholm
Operakällarens Matsal, Stockholm
PM & Vänner, Växjö
Upper House Dining, Gothia Towers, Göteborg
Restaurang Vollmers, Malmö
Vinnare, Årets Bästa Restaurang – Gastronomi: Fäviken Magasinet
Motivering: För att med noga avvägda – men ytterst envisa – steg, ständigt förflytta gränserna för sin egen säregna nordiska gastronomi i kombination med ett allt intressantare dryckesutbud och en ambiance som närmast perfekt knyter ihop upplevelsen.
Vinnare, Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur: Frantzén
Motivering: För att ha skapat en oslagbar helhetsupplevelse i yppersta världsklass; en helt ny och modern tappning av ”fine dining”, där varje detalj tänkts om från grunden och levereras med minutiös precision, och där ingen möda sparas för att hela den furstligt generösa upplevelsen ska bli ett minne för livet.
2. Nominerade till Årets Stjärnskott:
Allegrine, Stockholm
Etoile, Stockholm
Gården, Göteborg
Köksbordet, Hörte Brygga, Skivarp
Nisch, Stockholm
Vinnare: Etoile
Motivering: För att ha utmanat de gastronomiska konventionerna för fine dining med lekfulla och innovativa presentationer i högt tempo parat tillsammans med flink och personlig service och underhållande drycker både med och utan alkohol.
3. Nominerade till Årets Banbrytare:
Västerås Dinner Club, Västerås
Sopköket, Stockholm
Re:Taste, Stockholm
Garveriet, Floda
Etoile, Stockholm
Vinnare: Garveriet
Motivering: För att med stora ambitioner ha skapat en inspirerande mötesplats i en spännande kulturmiljö där hela verksamheten kring gastronomi och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus.
4. Nominerade till Årets Serviceupplevelse:
Flickan, Stockholm
Frantzén, Stockholm
Kockeriet, Malmö
L’Avventura, Stockholm
Upper House Dining,
Gothia Towers, Göteborg
Vinnare: Frantzén
Motivering: För att ha uppfunnit en rad nya och eleganta serviceelement och paketera hela den avancerade serviceleveransen i ett smidigt och informellt flöde samtidigt som varje gäst läses av med lyhördhet och tonträff av en ytterst kompetent och sakkunnig personal.
5. Nominerade till Årets Dryckesupplevelse:
28+, Göteborg
Bryggerikrogen i Nora, Nora
Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
Farm Restaurant & Bar, Stockholm
Julie, Malmö
Vinnare: Daniel Berlin Krog
Motivering: För ett överraskande skojigt utbud av både nya och gammaldags moderna viner, mogna årgångar och ett omsorgsfullt urval av alkoholfritt där allt kombineras med mat på ett sagolikt sätt.
6. Nominerade till Årets Värt en Resa:
Forslundska Villan, Östhammar
Frö Mathantverk Från Grunden, Sälen
Krakas Krog, Katthammarsvik
Skoogs Krog & Logi, Funäsdalen
Wild River, Lycksele
Vinnare: Skoogs Krog & Logi
Motivering: För att ha skapat ett unikt resmål för en inspirerande fjällgastronomi präglat av småskaligt producerade råvaror från lokala odlare.
7. Nominerade till Årets Dolda Pärla:
Boo Natur, Hjortkvarn
Hävvi i Glen, Åsarna
Krus, Åre
Stedsans in the Woods, Hyltebruk
Taxinge Krog, Nykvarn
Vinnare: Taxinge Krog
Motivering: För att ha utvecklat en gastronomisk destination i en kulturbyggnad där lokala råvaror, kreativ tillagning och ett familjärt värdskap skapar en lika generös som intim gastronomisk upplevelse på högsta nivå.
8. Nominerade till Årets Hjärtekrog:
Hemmagastronomi, Luleå
Restaurang Hvita Hjorten, Lidköping
SPiS Mat & Dryck, Kiruna
Restaurang Trädgårdsgatan 26, Borgholm
Västergatan, Malmö
Vinnare: Hemmagastronomi
Motivering: För att ha utvecklat en restaurang där hjärtat bultar för norrbottniska råvaror och där all filosofi kring maträtter och gästbemötande vittnar om stor kunskap och nytänkande samt en varm familjär känsla.
9. Årets Rising Star
Vinnare: Frida Nilsson, MJ’s, Malmö
Motivering: För driften av att ständig jaga nya gastronomiska utmaningar och att alltid sätta gästens upplevelse i första rummet. Hon är en förebild både i sin yrkesroll som matlagare och chef och står som lysande exempel på den nya medvetna generationens gastronomiska ledare.
10. Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning
Vinnare: PG Nilsson, Svenska Brasserier, Stockholm
Motivering: För att med genuin passion och klokskap ha utvecklat framgångsrika och långsiktiga restaurangkoncept där gästupplevelsen är lika viktig som inredningsmiljön och kvalitetsnivån på mat och dryck.
Global Mästarklass 2019
Förutom att Fäviken Magasinet fick pris för Årets Bästa Gastronomi toppar restaurangen även för andra gången Mästerklasslistan.