naturens skafferi – så tar du tillvara på alla vilda godsaker
Vad kan saltas, picklas och torkas egentligen? Svaret är det mesta! Och med lite tur räcker det hela vintern och en bit in på våren. De flesta vet nog att det går att lägga in både kål och lök men även blommor och ogräs går att ta vara på och en bonus är att de är fulla med näring!
Syrénsaft
Tänk på att använda syrenblommor som är fullt utslagna för att få godast smak på saften, att plocka dem mitt på dagen när det är som soligast och varmast lönar sig.
1 ½ liter koncentrerad saft
Du behöver:
30 blomklasar lila syrenblommor
1 1⁄2 liter vatten
1 1⁄2 kg björksocker
40 g citronsyra
1 1⁄2 citron
Gör så här:
- Slå blomsterklasarna mot diskbänken lite lätt så att eventuella småkryp trillar ut. Plocka sedan av syrenblommorna och lägg dem i en finmaskig sil. Plocka bort så mycket av det gröna som möjligt, det ger en väldigt bitter smak. Skölj blommorna i kallt vatten och lägg dem sedan i en stor skål.
- Koka upp vattnet och tillsätt björksocker och citronsyra. Rör om noggrant tills allt har löst sig. Skölj citronerna och skär dem i skivor. Lägg dem ovanpå syrenblommorna och häll över sockerlagen. Lägg på ett lock och låt svalna i rumstemperatur. Därefter ställer du in skålen i svalen eller kylen och låter den stå i 3 dagar. Rör om i skålen någon gång varje dag.
- Sila syrenblommorna och citronen från saften. Häll sedan upp den på väl rengjorda glasflaskor och förvara dem i frysen. Tänk på att inte fylla flaskan för mycket, då glaset kan spricka i frysen. Passa också på att fylla ett par isformar med saft och syrenblommor, det är dekorativt att ha i sommardrinken.
- Ta fram saften när du blir sugen och låt tina i kylen. Späd den med vatten till önskad smak och lägg i några isbitar.
Vårens ogräs-shot
Se fördelarna med det så kallade ogräset då det är en fantastisk källa till klorofyll och näring.
Ca 3 dl
Du behöver:
70 g kirskål (ca 1 dl)
ca 25 g späda nässelblad (2 dl)
2 hela tistlar, blad och stam
1 citron
2 cm färsk ingefära
6 myntablad
3 dl vatten eller björksav
Gör så här:
- Skala citronen och dela den i bitar. Lägg den och övriga ingredienser i en blender. Mixa tills allt är finfördelat och du har en grön dryck.
- Häll allt genom en silduk eller en ren kökshandduk för att filtrera bort fibrerna. Häll sedan vätskan i en glasflaska och förvara i kylen. Drick upp ogrässhoten inom 2 dagar.
Inlagda gröna tomater
Spara vårens första gröna tomater på burk.
Ca 2 liter
Du behöver:
1 liter gröna, omogna små tomater
3 vitlöksklyftor eller 1 solovitlök
1 chili
4 msk havssalt
1 liter vatten
1 klase färska dillblommor
3 svartpepparkorn
1 msk senapsfrö
1 körsbärsblad eller vinbärsblad
Gör så här:
- Skala vitlöken. Dela den och chilin i stora bitar. Lägg dem tillsammans med tomaterna och alla övriga ingredienser i en 2-liters glasburk med knäpplock. Vänd på burken och låt allt blandas väl.
- Låt tomaterna stå i rumstemperatur i 3 dagar innan du provsmakar dem. De ska smaka salt, syrligt och vara lite mjuka. När du är nöjd med smak och konsistens ställer du in dem i kylen och låter dem marinera vidare ca 4 veckor innan du börjar njuta av dem. Tomaterna håller sedan i kylen flera månader.
Picklad blomkål
Systrarnas absoluta favoritrecept. Picklad blomkål är ett måste i deras hållbara skafferi. Kombinationen syrligt, sött, salt och krispigt är oslagbar.
Ca 2 liter
Du behöver:
1 stort blomkålshuvud
7 dl vatten
1 1⁄2 dl äppelcidervinäger
1⁄2 dl flytande honung
1 kanelstång
2 stjärnanisar
2 msk salt
Gör så här:
- Koka upp vattnet och låt det svalna till ca 45°. Tillsätt vinäger, honung, kanelstång, stjärnanis och salt och blanda väl.
- Dela blomkålen i små buketter och lägg dem i en glasburk med knäpplock som rymmer 2 liter. Häll över den ljumna lagen. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur 3 dagar. Ställ sedan i kylen. Där håller den upp till 3 månader.
Syrad rödkål
En klassiskt syrad kål med en frisk smak av äpple, enbär och kummin.
ger ca 1 1⁄2 liter
Du behöver:
1 kg rödkål
1 msk salt
1 äpple
1 rödlök
1 tsk malen kummin
1–3 grovt hackade enbär
Gör så här:
- Strimla rödkålen fint i maskin eller för hand med kniv eller mandolin. Lägg kålen i en stor skål och strö över salt. ”Stampa” kålen hårt med händerna tills den blivit mjuk och börjar släppa vätska.
- Kärna ur och skär äpplet i bitar, ca 1 × 1 cm. Skala och skiva rödlöken fint. Tillsätt äpple, rödlök, kummin och enbär i rödkålen.
- Tryck ner allt i en väl rengjord glasburk med knäpplock. Det är viktigt att du pressar ner det hårt så att all luft försvinner och vätskan täcker kålen. Sätt på lock och ställ mörkt 3–6 dagar i 18–22 graders temperatur, t ex uppe på kylen. Glänta på locket för att dofta och smaka så att processen är igång. Det ska lukta syrligt, gott och friskt. Om fel bakterier har fått fäste möglar det och luktar illa. Då är det tyvärr bara att slänga kålen och börja om.
- Låt sedan burken stå i kylen 3–4 veckor så att smakerna utvecklas. Sedan kan du njuta av din syrade rödkål i flera månader.
Johannesörtsolja
Den här oljan finns alltid i systrarnas husapotek. Den är så skön att smörja på trötta muskler eftersom den är antiinflammatorisk och fungerar som ett naturligt liniment.
Ca 4 dl
Du behöver:
2 dl johannesörtsblommor
4 dl kallpressad rapsolja
Gör så här:
- Häll blommorna i en glasflaska, häll sedan i oljan. Sätt på locket, ställ flaskan i ett fönster och låt solen kyssa den med sina strålar.
- Efter ca 6 veckor är oljan klar. Färgen är då mörkt orangebrun. Sila av blommorna och förvara oljan i en glasflaska. Håller upp till 1 år.
Recept: Linda & Malin Persson Foto: Andrea Papini och Malin Persson
LÄS MER:
7 steg till billigare ekologisk mat