Tex Mex-bricka med klimatsmart mockamole
Fredagsmyset och tillhörande taco-kväll är helig för oss svenskar! Så vem tackar nej till en fullproppad Tex Mex-bricka framför favoritserien eller till förfesten med något gott i glaset? Inte vi i alla fall. Särskilt inte när det bjuds på tortillachips och dipp!
Glutenfria nyheter för alla som älskar tortillachips
Till en riktigt bra Tex Mex-kväll behövs förstås både tortillachips och dippar. Santa Maria har ett par spännande nyheter när det gäller tortillachips – vad sägs om tortillachips med fruktiga toner från sötpotatis och en frisk hint av lime? Eller tortillachips med smak av söt rostad majs och popcorn, med en nötig karaktär från chirafrön? Båda smakerna är glutenfria och finns i Limited Edition under hösten. Perfekt som både som snacks och till den obligatoriska fredagstacon!
– Vi vet att våra konsumenter älskar klassiska tacos, men också variation! De här tunna, krispiga majschipsen med spännande ingredienser och smakkombinationer passar perfekt både till tacomyset och som snacks. Ett tips är att doppa chipsen i någon av Santa Marias salvor eller dippar, säger Niklas Larsson, marknadschef på Paulig.
Mockamole – den "nya" guacamolen
Men vad vore tortillachips utan något att dippa i? En klassisk Pico de Gallo går alltid hem, ett säkert kort med andra ord. Den som älskar hetta kan dippa i en het och fruktig chipotle- och ananassalsa. Dock är ju den mest älskade dippen guacamole! För den miljömedvetne kan den klassiska guacamolen gnaga på samvetet. Dessvärre är avokadon enormt vattenkrävande att odla, den skickas långt och den håller inte särskilt länge i butiken. Så vad gör man om man älskar guacamole då? Jo, då gör man en mockamole – en klimatsmart och god variant på en klassisk guacamole där avokadon har byts ut till gröna ärter.
Tre dipsåser som är ett måste att dippa i
Sväng ihop alla tre dipsåserna eller gör extra mycket av din favorit och servera. Hur du än gör blir det garanterat succé!
Mockamole
En vegansk guacamole-aktig dip med lime, koriander och ärter. Tips! Variera mockamolen genom att addera hackad lök och tomatbitar efter mixning for en mer chunky dipsås.
4 portioner
Du behöver:
250 g frysta gröna ärter
1 påse Santa Maria Dip Mix Guacamole
1 st lime, juicen
½ dl olivolja
½ kruka koriander
½ dl vatten
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser i en liten mixer och mixa till en slät dipsås.
- Reglera tjockleken genom att tillsätta vatten om såsen blir för tjock och svårmixad.
Pico de Gallo
Klassisk snabblagad salsa som alltid funkar!
4 portioner
Du behöver:
Santa Maria Red Jalapeno
½ kruka koriander
5 st tomater
1 st lime, juicen
Salt
1 st gul lök
Gör så här:
- Hacka jalapeno och koriander. Kärna ur och tärna tomaterna fint. Finhacka löken.
- Blanda alla ingredienserna, pressa över limejuice och smaka av med salt. Servera!
Chipotle- och ananassalsa
Sötstark och fruktig salsa med mycket smak!
4 portioner
Du behöver:
1 msk rödvinsvinäger
½ msk Santa Maria Chipotle Paste
½ msk honung
1 msk olivolja
½ st ananas
1 krm salt
Gör så här:
- Blanda vinäger med chipotlepaste och honung.
- Vispa i oljan droppvis.
- Rör i den tärnade ananasen.
- Smaka av med lite salt och servera!
Recept: Santa Maria