Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Alla tips och tricks för perfekta pommes hemma

25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Alla tips och tricks för perfekta pommes hemma
Lyxpommes är hetare än någonsin – frasiga och frestande, med goda dippsåser till. Vad mer kan man önska?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Trick till perfekta pommes

  • Skär i jämna stavar. Om storleken på stavarna är så lika som möjligt friteras de också jämnare.
  • Dra ut stärkelsen genom att skölja flera gånger i vatten, då blir pommesen krispigare.
  • Förväll potatisen – det ger också pommes frites med krispig utsida och mjuk insida.
  • Torka av potatisen med kökshandduk eller hushållspapper för att få bort fukten och få en ännu krispigare yta.
  • Fritering: Hetta upp generöst med olja till cirka 180°. Fritera i omgångar och gärna flera gånger för extra krisp.

Pommes frites med vitlöksmajonnäs

Klassiker med god dipp!

2 portioner

Du behöver:

4 bakpotatisar (ca 1 kg)
2 liter vatten
2 dl ättiksprit
1 liter smakneutral olja, till fritering
Salt

Vitlöksmajonnäs:

4 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här:

  1. Skala potatisen och skär dem i stavar. Lägg dem i en skål med kallt vatten så det täcker, låt stå några minuter, skölj sedan av och byt vattnet 5–6 gånger för att få bort stärkelsen.
  2. Koka upp 2 liter vatten och 2 dl ättika i en kastrull.
  3. Lägg ner potatisstavarna i kastrullen och låt koka i 4–5 minuter tills de fortfarande är fasta. Låt rinna av, torka och låt stå i kylen i 2 timmar.
  4. Hetta upp rikligt med olja i en kastrull till 180° (använd termometer). Fritera potatisstavarna i oljan i flera omgångar, låt dem rinna av på ett galler och strö över salt. Rör under tiden ihop majonnäsen med den skalade och finrivna vitlöken i en skål och smaka av med salt och vinäger.
Pommes på potatis, sötpotatis och zucchini med maxade dippar

Sötpotatispommes med guacamole och het majonnäs

Krispigt och gott snack.

Annons

4 portioner

Du behöver:

1 liter smakneutral olja, till fritering
500 g sötpotatis
3 dl majsmjöl
1 ½ dl Maizena majsstärkelse
2 msk lökpulver
1 msk senapspulver
1 ½ tsk strösocker
1 tsk salt
2 ½ dl kolsyrat vatten

Guacamole:

1 vitlöksklyfta
3 avokado
1 tomat
¼ rödlök
2 msk färskpressad limesaft
Salt

Het majonnäs:

1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk chipotle i adobosås
2 msk färskpressad limesaft
Salt

Gör så här:

  1. Guacamole: Skala vitlöksklyftan och pressa den. Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ur fruktköttet med en sked ner i en mortel. Mosa avokadon med en gaffel. Rör ner vitlöken. Skölj tomaten och skär i fjärdedelar. Skrapa ur kärnorna och tärna tomatköttet. Skala rödlöken och hacka den fint. Rör ner tomat och rödlök i guacamolen och smaka av med limesaft och salt.
  2. Het majonnäs: Rör ihop gräddfil och majonnäs tillsammans med chipotle i en skål, och smaka av med limesaft och salt.
  3. Sötpotatispommes: Skrubba potatisarna och skär dem i stavar. Klappa dem helt torra med en ren kökshandduk. Hetta upp oljan till 180° (använd termometer) i en stor kastrull.
  4. Blanda majsmjöl, majsstärkelse, lökpulver, senapspulver, socker, salt och kolsyrat vatten i en skål. Låt smeten svälla i 5 minuter.
  5. Vänd runt stavarna i smeten. Fritera dem sedan i oljan i 2–3 minuter tills de är krispiga, gyllene och genomstekta. Låt rinna av på hushållspapper och smaka av med lite mer salt. Servera med guacamole och den heta majonnäsen.

Zucchinipommes med tre sorters dipp

Perfekta till dipp, men passar också bra som tillbehör.

4 portioner

Du behöver:

2 zucchini
3 ägg salt och svartpeppar
4 dl panko
1 dl parmesan
1 ½ dl vetemjöl

Jalapeñodressing: '

1 dl gräddfil
2 msk majonnäs
½ jalapeño
1 salladslök
Salt och peppar

Caesardipp:

3 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta
1 dl parmesan
1 msk vitvinsvinäger
Salt

Cocktailsås:

1 dl tomatketchup
5 droppar tabasco
1 msk färskriven pepparrot
1 msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citronsaft

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220° varmluft. Skölj zucchinin och skär i stavar.
  2. Vispa äggen tillsammans med salt och peppar i en skål. Blanda panko med riven parmesan på en tallrik eller i en skål.
  3. Vänd stavarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i pankoblandningen. Lägg ut dem i ett lager på ett bakplåtspapper på en plåt och tillaga i 20–25 minuter tills de är gyllene och krispiga på alla sidor. Vänd dem några gånger under tiden.
  4. Jalapeño-dressing: Vispa ihop gräddfil och majonnäs. Skölj och halvera jalapeñon, skrapa ur fröna och finhacka. Skölj salladslöken och finhacka. Rör ner jalapeño och salladslök i dressingen och smaka av med salt och peppar.
  5. Caesardipp: Rör ihop majonnäs med skalad och fint riven vitlök i en skål och tillsätt finriven parmesan. Smaka av med vinäger och salt.
  6. Cocktailsås: Rör ihop ketchup, tabasco och färskriven pepparrot och smaka av med vinäger och citronsaft.
  7. Servera allt tillsammans.

Foto: Rikke Westesen

Annons