Trendspaning kök 2014
Vilka trender för köket ser du i höst?
Yvonne Magnusson, vd på Cervera:
– Jag tror mycket på hälsotrenden kopplad till det närodlade, och redskapen till köket följer med den mat-trenden. Vi lagar mer mat från grunden, och allt hälsosammare – alltså ökar efterfrågan på köksassistenten med tillbehör, råsaftscentrifug för hälsosamma drinkar, mixern för nyttiga smoothies, crock-pot för långkok och så vidare. Vi tänker hållbart och satsar på kvalitet. Skulle också vilja slå ett slag för det dukade vackra bordet!
Henrik Haij, vd för Pickyliving:
– En ökad efterfråga på våra olika ramluckor. När det gäller färgval är det fler och fler som vågar släppa vitt och tar sig ut bland gråskalans mellan och mörka nyanser. Gärna med en klick grönt eller blått i sig. Bland träluckorna är den rökta eken mest populär. När det gäller kommer kalkstensliknande kompositstenar starkt.
Lisa Lindqvist, Nordic Category Manager på Electrolux:
– Matlagningsintresset bara ökar och vi vill ha lika bra verktyg hemma som proffskockarna har i restaurangköken, för att uppnå lika bra matlagningsresultat hemma som på gourmetkrogar. Matlagning med Sous-Vide i ångugn är ett exempel på detta, avancerade induktionshällar med förinställda temperaturzoner ett annat.
Tina Björeman, inredare och presskontakt på Ikea:
– Att blanda olika material på luckorna i ett kök gör det mer personligt. Det ger stor effekt, och går lätt att byta ut och förändra om man tröttnar. I Ikeas nya sortiment har vi två nya luckor som passar bra till det. En annan trend är att uppgradera förvaringen i lådorna och komplettera eller förändra med belysning i köket.