Så gör du en proffsig trerätters på nyår – kocken tipsar
Snart är det dags för raketer, skumpa och nyårslöften! Niklas Odin är delägare i Stockholms Krogbolag och kökschef på restaurang TAKO i Stockholm, och han har delat med sig av ett urval av deras mest populära rätter inför nyår.
– Det är alltså samma menyn som vi serverar på restaurangen på nyårsafton, med wagyu-entrecôte som en av huvudrätterna, säger han.
Temat är alltså asiatiskt och middagen inleds med ett urval av sushi och temaki (japanska aptitretare) som man delar på runt bordet. Därefter kommer huvudrätten på yuzu- och sojaglacerad entrecôte med brynt smör, och sedan rundar man av med färska frukter med kokosglass och sockerkaka.
Recepten till en fulländad nyårsmiddag:
Här hittar du receptet till förrätten!
Här hittar du receptet till huvudrätten!
Här hittar du receptet till efterrätten!
Låter det avancerat? Lugn. Enligt Niklas Odin går det att få till middagen som glad amatör, även om det kan låta klurigt.
– Det är inga problem att få till smakerna hemma, men vissa tycker ju att det kan vara svårt att få till sin sushi, säger han.
Finns det några bra knep att ta till?
– Ja, till att börja med har många för varmt ris, man ska låta det svalna i minst 30 minuter innan man sätter igång – och sedan ska man använda lite kallt vatten på fingrarna så att inte riset klibbar. Ett annat knep är att använda gladpack över bambumattorna, då slipper man kladd och att det fastnar.
Det låter väl inte så svårt? Här nedanför har du recepten till TAKOs nyårsmiddag. Lycka till!