Ugnsbakad hummer med gräddsås
18 dec, 2019
AvRedaktionen
Här snackar vi riktig skaldjurslyx! Bjud på ugnsbakad hummer med en krämig gräddsås som lyfter hela rätten. Servera gärna med en grönsallad.
Annons
4 portioner
Ugnsbakad hummer:
2 humrar (ca 750 g)
120 g parmesan
Gräddsås:
1 liten schalottenlök
3 msk smör till stekning
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk vitt vin
1 tsk dijonsenap
Salt och vitpeppar
1 handfull persilja
Gör gräddsåsen så här:
- Skala och hacka löken fint.
- Svetta den gyllene i smör i en stekpanna.
- Tillsätt mjöl och fräs ihop i en minut.
- Tillsätt mjölk och grädde, litet i taget och under omrörning.
- Rör tills såsen tjocknar.
- Tillsätt vitt vin och senap.
- Krydda med salt och peppar.
- Skölj och hacka persiljan och tillsätt den sist. Ställ åt sidan.
Gör ugnsbakade hummern så här:
- Värm ugnen till 250°.
- Snitta upp humrarna på längden.
- Pilla ut tarmarna och släng.
- Plocka ut köttet från stjärten och skär i mindre bitar.
- Lägg tillbaka ner i skalet och häll över lite gräddsås.
- Strö parmesan över och gratinera i ugnen i ca 5 minuter.
- Servera med gräddsåsen och gärna med en grönsallad till.
Av: Sanna Kekäläinen, Raisa Laine, Sari Sirén
Foto: Kirsi-Marja Savola
LÄS MER:
Annons