Ugnsbakad lax med lyxig potatissallad
24 feb, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Medan laxen står i ugnen så fixar du en lyxig potatissallad – enkelt! Middagen är serverad!
Annons
Ugnsbakad lax med lyxig potatissallad
Lax och potatissallad är enkel och snabb mat med vårkänsla.
4 portioner
Annons
Du behöver:
700 g färsk laxfilé
1 msk olivolja
Salt och peppar (gärna rosépeppar)
1 ekologisk citron
Potatissallad:
800 g potatis (gärna sparrispotatis)
Salt
2 huvuden hjärtsallad
1 rödlök
1 knippe gräslök
2 dl crème fraiche
1 ½ tsk dijonsenap
2 tsk flytande honung
2 msk citronsaft
1 msk riven pepparrot
Salt och nymald peppar
Gör så här:
- Potatissallad: Skrubba eller skala potatisen och koka dem mjuka i en kastrull med lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnen och låt ånga av. Skär dem i halvor och kyl ner. Skölj och torka hjärtsalladen och plocka i mindre bitar. Skala rödlöken och skär i tunna skivor. Hacka gräslöken fint.
- Rör ihop crème fraiche, senap, honung, citron och pepparrot i en skål och smaka av med salt och peppar. Fördela salladen på ett fat. Vänd den kallnade potatisen i pepparrotskrämen och lägg ovanpå salladen. Toppa med rödlök och gräslök.
- Lax: Sätt ugnen på 180°. Lägg laxfilén med skinnsidan nedåt i en ugnsform med bakplåtspapper. Pensla ovansidan med olja, salta och peppra. Riv citronskalet fint och strö det över laxen. Baka i ugnen i ca 20 minuter, den är färdig när köttet delar sig i flagor.
- Servera laxen med potatissalladen.
Foto: Columbus Leth
Annons