Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ugnsbakad lax med lyxig potatissallad

24 feb, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på ugnsbakad lax med lyxig potatissallad
Medan laxen står i ugnen så fixar du en lyxig potatissallad – enkelt! Middagen är serverad!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en lyxig laxsalladBrand logo
Så gör du en lyxig laxsallad

Ugnsbakad lax med lyxig potatissallad

Lax och potatissallad är enkel och snabb mat med vårkänsla.

Sväng ihop en snabb ugnsbakad lax med en lyxig potatissallad

4 portioner

Annons

Du behöver:

700 g färsk laxfilé
1 msk olivolja
Salt och peppar (gärna rosépeppar)
1 ekologisk citron

Potatissallad:

800 g potatis (gärna sparrispotatis)
Salt
2 huvuden hjärtsallad
1 rödlök
1 knippe gräslök
2 dl crème fraiche
1 ½ tsk dijonsenap
2 tsk flytande honung
2 msk citronsaft
1 msk riven pepparrot
Salt och nymald peppar

Gör så här:

  1. Potatissallad: Skrubba eller skala potatisen och koka dem mjuka i en kastrull med lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnen och låt ånga av. Skär dem i halvor och kyl ner. Skölj och torka hjärtsalladen och plocka i mindre bitar. Skala rödlöken och skär i tunna skivor. Hacka gräslöken fint.
  2. Rör ihop crème fraiche, senap, honung, citron och pepparrot i en skål och smaka av med salt och peppar. Fördela salladen på ett fat. Vänd den kallnade potatisen i pepparrotskrämen och lägg ovanpå salladen. Toppa med rödlök och gräslök.
  3. Lax: Sätt ugnen på 180°. Lägg laxfilén med skinnsidan nedåt i en ugnsform med bakplåtspapper. Pensla ovansidan med olja, salta och peppra. Riv citronskalet fint och strö det över laxen. Baka i ugnen i ca 20 minuter, den är färdig när köttet delar sig i flagor.
  4. Servera laxen med potatissalladen.

Foto: Columbus Leth

Annons