Våffelråraka med citronkräm, löjrom och dillolja
11 apr, 2024
AvCatarina König
Tillaga rårakan i ett våffeljärn och servera med citronkräm, löjrom och grön dillolja. Så lyxigt!
Annons
Våffelråraka med citronkräm, löjrom och grön dillolja
Önskar du göra rätten lite matigare, stek hastigt lite grön sparris i smör till.
Annons
4 portioner
Du behöver:
8 större amandinepotatisar (2 potatisar per våffelråraka)
20 g smör
2 msk rapsolja
Salt
2 dl smetana
½ citron, rivet zest
80 g löjrom eller annan rom
½ rödlök, finhackad
Nymalen svartpeppar
Dillolja:
1 dl rapsolja
10–15 blad babyspenat
1 knippe dill
1 nypa salt
Till servering:
Dill
Dillolja
Nymalen svartpeppar
Citronklyfta
Gör så här:
- Dillolja: Hetta upp rapsoljan till 60°, lägg i babyspenat, färsk dill och en nypa salt. Mixa med stavmixer till den blir alldeles grön, sila av och tappa upp på liten flaska – alltid trevligt att ha i kylskåpet.
- Vänd ihop smetana med rivet citronzest och ställ i kylen. Sätt igång våffeljärnet. Har du ett järn med dubbla järn så är det ännu bättre! Skala och riv potatisen i en bunke, salta, vänd runt och låt dra lite.
- Smöra järnet både uppe och nere och lägg på riven potatis, men gör inte för tjockt lager. Lägg på locket och låt våffeljärnet tillaga dina rårakor. Öppna järnet först efter 2–3 minuter. Ringla över lite rapsolja på rårakorna, stäng igen locket och låt rårakorna bli gyllene och krispiga.
- Lägg upp dem på tallrikar och toppa med citronkräm, löjrom, hackad rödlök, dillolja, dillkvistar, lite nymalen svartpeppar och en citronklyfta vid sidan.
Foto: Catarina König
Annons