Världens godaste pepparkakor och lussebullar?
Håkan Johansson på Bageri Brillo utsågs till världsmästare i kategorin ”sötebröd” i Bakery Masters 2014. Hemligheten bakom hans goda pepparkakor? Glögg i degen!
1. Pepparkakor
600 g vetemjöl
300 g socker
250 g smör
75 g grädde
50 g glögg (Lucia Choklad, nr 7650, 85 kr)
125 g mörk sirap
7 g bikarbonat
7 g kanel
7 g ingefära
4 g nejlika
4 g kardemumma
4 g pomerans
1 st apelsin (rasp av skalet)
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en deg. Degen ska bara gå ihop. Plasta in och lägg i kyl 2 timmar innan användning.
2. Lussebullar
500 g mjölk
50 g jäst
1250 g vetemjöl
250 g socker
250 g smör
1 st ägg
10 g salt
1 påse saffran
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en köksmaskin ca 2 minuter långsamt. Öka hastigheten och knåda degen ca 5-6 minuter. Lägg degen i en skål och täck med plast och låt jäsa ca 30 minuter. Dela upp degen i 60 grams bitar och rulla ut lussebullar. Lägg på plåt och låt jäsa ca 1 1/2 timme till 2 timmar. Sätt in i ugn på 220 grader och baka i ca 6-7 minuter. Tag ut och pensla med ett ägg.
3. Saffransskorpor
120 g smör
120 g socker
300 g vetemjöl
60 g ägg
2,5 g bakpulver
15 g vaniljsocker
1,5 g hjorthornsalt
1 påse saffran
50 g hackad mörk choklad
50 g rostade hasselnötter
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en deg. Dela degen i tre bitar. Rulla ut degen till plåtens längd. Baka på 200 grader i ca 20 minuter. Tag ut och låt svalna. Skär ca 1 cm skivor och lägg upp på plåt och torka i 160 grader ca 20 minuter.