goda och enkla recept på vegansk midsommarmat
Midsommar väntar runt hörnet, en dag som vi gärna firar genom att äta god mat. Det finns många olika veganska alternativ som blir alltmer populära. Vi listar sex goda och enkla recept på vegansk midsommarmat.
1. Vegansk skagencheesecake
En trendig och lyxig rätt som är en given plats på midsommarbordet.
6-8 portioner
Du behöver:
Botten
- 200 g kavring
- 75 g växtbaserat smör
Fyllning
- 230 g alspånsrökt tofu
- 400 g växtbaserad färskost
- 80 g tångrom
- 1 st rödlök
- 1 citron (zest + saft)
- 1 kruka färsk dill
- Salt
Så här gör du:
Smält smöret och mixa kavring. Blanda sedan smör och kavring. Tryck ut kavringen i botten av en form med avtagbara kanter. Låt den stå i kylen medans du gör skagenröra.
Skär den alspånsrökta tofun i småkuber och hacka dill och lägg i en skål. Blanda i färskost, tångrom, rödlök, citronzest och citronsaft i skålen. Smaka av med salt.
Ta fram botten från kylskåpet och lägg på fyllningen. Låt stå i kylen 2-3 timmar före servering. Dekorera med tärnad alspånsrökt tofu, dill och tångkaviar. Servera och njut.
2. Inlagd tofusill med purjolök, morot och rödlök
Det blir ingen midsommar utan sill. Denna tofusill som är extra fast, har en bra konsistens och drar åt sig smakerna.
Du behöver:
- 230 g yipin tofu naturell (extra fast)
- 6 dl vatten
- 1 dl ättiksprit
- 1 dl socker
- 1 morot
- 1 rödlök
- 1 dl saltgurka
- Cirka 10 cm skivad purjolök
- 1 msk senapsfrön
- Dill till ganering
Gör så här:
Koka upp vattnet och blanda med socker och ättiksprit. Låt svalna.
Hacka och skiva rödlök, morot, purjolök och saltgurka. Skär tofun i rektangulära skivor. Blanda alla ingredienser i en skål eller burk.
Förvara din tofusill i kylskåp under natten så är den klar för servering dagen efter.
3. Krämig vegansk skärgårdssill
Det finns många olika tofuvarianter av sill, som denna klassiska skärgårdssillen. Enkel och väldigt god.
Du behöver:
- 230 g yipin tofu natutrll (extra fast)
- 1 1/2 dl växtbaserad créme fraiche
- 3/4 dl växtbaserad majonäs
- 2 tsk citronsaft
- 2 msk vegiar
- 3 msk tångrom
- 1 msk citronzest
- Salt och peppar
- 1/2 dl dill
- 1/4 dl gräslök
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en skål eller glasburk. Tärna tofun, lägg den i blandningen och rör om. Låt stå i kylen under natten innan servering. Servera den veganska skärgårdssillen i en glasburk.
4. Veganska revbensspjäll med marinerad tofu
Dessa krispiga veganska revbensspjäll kommer att göra succé på middagsbordet. Riktig god och smakrik, definitivt en ny favorit.
6 portioner
Du behöver:
- 2 x 230 g yipin tofu naturell (extra fast)
- 3/4 dl äppelcidervinäger
- 1/2 dl socker
- 3 msk ljus sirap
- 4 pressade vitlöksklyftor
- 2 tsk färsk ingefära (riven)
- 3 msk kinesisk soja
- 2 msk dijonsenap
- 2 st lime
Gör så här:
Lägg tofublocket i en ren kökshandduk och vira in den. Placera mellan två skärbrädor och placera något tungt ovanpå, låt stå i 30 min. Detta steg kan hoppas över om du väljer en extra fast tofu.
Häll i socker, sirap och äppelcidervinäger i en kastrull och låt koka upp. Pressa saften från limen i kastrullen och lägg i senap, srirachasås, soja och pressad vitlök. Låt såsen reducera tills marinaden tjocknar. Låt marinaden svalna.
Skiva tofun i stavar, cirka 1 cm höga och 2 cm breda. Lägg i en plastpåse tillsammans med marinaden. Låt tofun gotta sig i marinaden i kylskåpet ( gärna i minst tre timmar för en intensivare smak)
Ta fram tofun från kylen och lägg på grillen ( spara marinaden som blev över), vänd på den när den fått riktigt med färg och grillyta. Pensla på marinaden så de får extra mycket smak.
Servera dina veganska revbensspjäll med färskpotatis och en god sallad.
5. Festlig vegansk smörgåstårta
Att göra en vegansk smörgåstårta behöver inte alls vara svårt. Denna variant har en krämig skagenröra och bitar av alspånsrökt tofu.
Du behöver:
- 200 g yipin tofuröra skagen
- 100 g alspånsrökt tofu
- 12 skivor formfranska
- 100 g växtbaserad färskost
- 1 dl växtbaserad majonnäs
- 1,5 dl växtbaserad vispgrädde
Dekor
- Gurka
- Tångkaviar
- Alspånsrökt tofu
- Färsk dill
Gör så här:
Stansa ut cirklar i formfranskan med ett glas eller en form, eller skär bort kanterna om du vill ha dem fyrkantiga. Hacka alspånsrökt tofu i småbitar, cirka 5 x 5 mm och blanda dem med färskosten. Bred på blandningen på fyra av de utstansade bröden. Lägg på en skiva bröd till. Bred ut tofuröra skagen på det andra lagret och täck med ytterligare en brödskiva.
Vispa grädden hårt och blanda med majonäsen. Täck hela bakelserna med majonnäsblandningen, både på sidorna och toppen. Dekorera med till exempel gurka, tångkaviar, alspånsrökt tofu och dill eller ett extra lager med skagenröra. Redo att serveras.
6. Vegansk jordgubbscheesecake med vit choklad
Jordgubbar är något som måste finnas på midsommarbordet. Denna jordgubbscheesecake har en botten med knaprig digestive och och en krämig fyllning av vit choklad, mums!
4 portioner
Du behöver:
Fyllning
- 200 g silkesmjuk tofu (1/2 förpackning)
- 1 dl socker
- 100 g växtbaserad färskost
- 1 msk citronjucie
- Zest från 1/2 citron
- 1 1/2 dl växtbaserad grädde
- 1 nypa vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
- 100 g vit choklad (till exempel växtbaserad)
Jordgubbssås
- 3 dl jordgubbar
- 1 dl vatten
- 1 msk socker
- Zest från 1/2 lime
- 1 nypa vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
Digestivebotten
- 8 st digestivekex
- 4 msk margarin
Gör så här:
I en kastrull på medelhög värme, kokar du ihop jordgubbar, vatten, socker, limezest och vaniljpulver. Låt koka tills jordgubbssåsen tjocknat och placera sedan i kylen.
Mixa silkestofu, färskost, citronjuice, citronzest och socker pösigt. Vispa grädde och vaniljpulver fluffig i en bunke för sig. Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda samman allt och placera i kylen. Smält margarin och krossa digestivekexen. Blanda ihop.
I fyra serveringsglas, placera först ett lager av digestive, och sedan fyllningen. Placera i kylen i cirka 30 minuter. Toppa med ett lager jordgubbssås och färska jordgubbar.
Foto och recept av Yipin.