Så gör du Vegansk pesto – 7 lättlagade recept
Grönt behöver inte betyda krångligt eller tråkigt, vi lovar! Pesto kan göras på så många olika sätt och är dessutom enkel att göra helt vegansk! Recepten passar till de flesta rätter som pasta, toast, tomat, burrata, mozzarella och grillade grönsaker. Endast fantasin sätter gränser för vad du kan addera i din pesto. Behöver du inspiration? Vi har samlat 7 olika recept .
1. Vegansk grön pesto
Krämig och god till en varm eller kall pastarätt. Passar även utmärkt till grillade grönsaker.
Du behöver:
- 1 dl pinjenötter (ca 50 g)
- 2 ½ dl basilikablad
- 4 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- Havssalt
- Svartpeppar
Gör så här:
Mixa pinjenötterna fint och tillsätt basilika, vitlök och olja. Mixa ihop allt till en slät mix. Smaksätt med salt och svartpeppar.
2. Vegansk pesto med näringsjäst
Saknar du smaken av parmesanost? För en ostig och fyllig smak kan näringsjäst adderas.
Du behöver:
- 2 vitlöksklyftor
- 2-3 msk pinjenötter
- 1 msk näringsjäst
- 2 krukor färsk basilika
- 1 dl olivolja
- Flingsalt
- Svartpeppar
Gör så här:
Mortla vitlöksklyftorna och lite flingsalt till en fin puré. Addera pinjenötter och näringsjäst och mortla till ett fint pulver. Mortla sedan ner basilikan tills det blir en grön puré. Ringla över olja och mortla in den ordentligt. När du är nöjd med konsistensen smaksätt med salt och svartpeppar.
3. Pesto med vegansk parmesan
Magiskt god att addera i en kall pastasallad eller till grillat!
Du behöver:
- 2 krukor basilika
- 1/2 dl pinjenötter
- 1 dl finriven vegansk parmesan
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 1/2 dl olivolja
- 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Gör så här:
Mixa samman alla ingredienser till en slät pesto.
4. Valnötspesto
Valnötterna bidrar med viss beska, därför är den god att addera i säsongens alla sallader. Gärna där den får möta någon sötare frukt eller grönsak.
Du behöver:
- 1 dl färsk basilika
- 1 dl valnötter
- 1-2 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 tsk näringsjäst
- Salt
Gör så här:
Mixa basilika, valnötter och vitlök med en mixer. Addera olivolja och näringsjäst och mixa. Smaka av med salt.
5. Pistage och myntapesto
Fräsch och god pesto som passar utmärkt som dressing i sallader. Eller varför inte till att doppa färskt bröd i?
Du behöver:
- 1/2 dl myntablad
- 1/2 dl pistagenötter
- 1/2 dl olivolja
- 1 riven vitlöksklyfta
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
Mixa samman alla ingredienser och smaksätt med salt och peppar efter eget tycke.
6. Avokadopesto
Avokado, citron och basilika – godare än så blir det inte!
Du behöver:
- 1 avokado
- 2 msk färskpressad citronjuice
- 1 kruka basilika
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1/2 dl mandel
- 1 dl riven vegansk parmesan
- 3 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
- 2 krm peppar
- 1/2 dl kallt vatten
Gör så här:
Dela och kärna ur avokadon. Mixa ihop med övriga ingredienser till en slät pesto.
7. Ramslökspesto
En sommarfavorit som passar bra till grillad fisk, kött eller grönsaker. Även god att använda som dressing till sallad eller i en pastarätt.
Du behöver:
- 1 citron
- 50 g pinjenötskärnor
- 3 dl skurna ramslökar
- 1 kruka persilja
- 2 dl olivoljaS
- 1 1/2 dl finriven vegansk parmesan
- Salt
- Svartpeppar
Gör så här:
Tvätta citronen och finriv skalet. Mixa pinjenötskärnorna och addera därefter ramslök och persilja. Tillsätt olja och mixa tills såsen blivit lagom tjock. Blanda i den rivna vegoosten och citronskalet och smaka av med salt och peppar.
Receptinspiration: valjvego.se, vegomagasinet.se, ica.se
Foto: TT