Vegansk potatissallad – 3 lättlagade och goda recept
Potatissalladen har en självklar plats på sommarens matbord. Den är god, enkel att tillaga och går att smaksätta på olika sätt. Dessutom är klassikern lätt att göra helt vegansk. Vi har samlat 3 recept på riktigt goda och krämiga veganska potatissallader.
1. Potatissallad med sparris
6-8 portioner
Du behöver:
- 800 g färskpotatis
- 1 knippe sparris
- 1 knippe rädisor
- 1 ask krasse
- Ätbara blommor
Senapsvinägrett:
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk vitvinsvinäger
- 3/4 dl olivolja
- 1–2 tsk strösocker
- Salt
- Nymalen svartpeppar
- 1 msk vatten
Gör så här:
Tvätta och skrubba färskpotatisen och dela den i mindre bitar. Koka i saltat vatten, ca 10–15 minuter. Häll av kokvattnet och låt svalna. Ansa sparrisen och spara 4–5 stycken. Dela de övriga i tre delar och koka dem i saltat vatten någon minut, häll av kokvattnet och kyl ner. Skölj och ansa rädisorna, skiva dem tunt. Skiva även de råa sparrisarna tunt. Arrangera potatisen och grönsakerna på ett stort fat eller i en skål. Vispa samman ingredienserna till vinägretten och häll den över salladen. Dekorera gärna med finklippt krasse och ätbara blommor.
2. Krämig potatissallad med sockerärtor
4 portioner
Du behöver:
- 1 kg delikatesspotatis
- 2 dl havrefraiche
- 1 dl vegansk majonnäs
- ½ dl gräslök
- 50 g rädisor
- ½ rödlök
- 50 g sockerärtor
- 1 krm salt
- 0,5 krm malen svartpeppar
Gör så här:
Koka potatisen mjuk och låt svalna. Finhacka gräslöken och lök. Skär rädisorna i tunna skivor och dela sockerärtorna på mitten.Rör ihop havrefraiche och majonnäs.
Dela potatisen och rör försiktigt ihop med majonnäsblandningen. Addera övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
3. Potatissallad med vitlöksting
4 portioner
Du behöver:
- 1 kg fast potatis
- 2 dl Cooking Fraiche Naturell
- 1 dl vegansk majonäs
- 1 msk grov senap
- 1 st finhackad rödlök
- 1/2 dl gräslök
- 1/2 dl persilja
- 1 st riven vitlöksklyfta
- Salt
Gör så här:
Skala potatisen och koka den mjuk, låt sedan svalna. Skär potatisen i mindre bitar. Rör ihop fraiche, majonnäs och senap i en skål.Hacka rödlök, gräslök och persilja fint och rör ner tillsammans med riven vitlök. Smaka av med salt. Innan servering: garnera med hackad gräslök och persilja.
Receptinspiration: mathem.se planti.se
Foto: TT