Bjud på en blomstrande smörgåstårta
24 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
En blomstrande smörgåstårta står i centrum på festbordet – helt vegansk och med en försmak av vår!
Annons
Blomstrande smörgåstårta
Ingen högtid är komplett utan smörgåstårta! Inte bara är vår smörgåstårta blomstrande vacker men också helt vegansk.
Du behöver:
10 längder landgångsbröd
Annons
Syrad morot:
1 morot
½ dl ättika, 12 %
1 dl vatten
1 dl socker
Kronärtskocksfyllning:
290 g marinerade kronärtskocksbottnar på burk
1 ½ msk vegansk majonnäs
½ dl hackad dill
Salt
Morotsfyllning:
1 riven gul morot
1 msk riven pepparrot på tub
100 g vegansk färskost
4 msk havre- eller sojafraiche
½ msk honungsalt och nymalen svartpeppar
Avokadofyllning:
2 avokado
½ tsk citronsaft
1 ½ msk vegomajonnäs
Salt och nymalen svartpeppar
¼ gurka
Topping:
150 g vegansk färskost
¼ dl vegansk majonnäs
Färska blommor, örter och sallad, exempelvis ärtskott, rucola, penséer
Gör så här:
- Snabbpickla moroten: koka upp vatten, ättika och socker i kastrull tills sockret smält. Ta från värmen. Skala moroten, skär i långa strimlor med osthyvel eller mandolin. Lägg morotsstrimlorna i lagen och låt svalna.
- Klä en hög springform med löstagbar kant på 16 cm i diameter med smörgåspapper. Har formen inte tillräckligt höga kanter kan du använda två stycken formar. Smörgåstårtan ska bli cirka 10 cm hög. Kantskär brödet, spara kanterna till ströbröd. Fyll botten med två lager bröd, skär brödet i bitar och pressa ner så du får en rund brödbotten.
- Kronärtskocksröra: Låt kronärtskocksbottnarna rinna av. Mixa dem med stavmixer eller i blender, tillsätt vegansk majonnäs och hackad dill på slutet. Smaka av med salt. Bred ut kronärtskocksröran på bottenbrödet. Lägg på två lager bröd till ovanpå.
- Morotsröra: Skala och riv morot. Vänd ihop tillsammans med pepparrot, vegansk färskost och havrefraiche, smaka av med honung och salt och peppar. Bred röran på brödet. Låt de syrade morötterna rinna av, toppa röran med ett tunt lager av dem. Lägg på två lager bröd till ovanpå.
- Avokadoröra: Skala och kärna ur avokado. Mixa avokadoköttet med vegansk majonnäs och citronsaft. Strimla gurkan och vänd ner i röran. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Bred ut avokadoröran på brödbotten. Lägg på två lager bröd över.
- Ställ tårtan minst 2 timmar i kylen för att ge stadga. Ta sedan ut smörgåstårtan och ta bort springformen. Har du använd två formar lägger du den ena tårtan ovanpå den andra nu.
- Mixa vegansk färskost med vegansk majonnäs. Bred ut ett tunt lager av röran över hela smörgåstårtan. Dekorera smörgåstårtan med blommor, örter och salladsblad.
Recept: Redaktionen Foto: Aline Caron
Annons