Bánh mi med kyckling och picklade grönsaker
10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
I Vietnam kan du köpa dig en bánh mi närsomhelst och varsomhelst. Det är en baguette fylld med godsaker – som till exempel kyckling, picklade grönsaker och majonnäs.
Annons
Bánh mi med kyckling och picklade grönsaker
En läcker bánh mi köper du i de flesta gathörn i Vietnams städer. Gör din egen variant hemma!
4 portioner
Du behöver:
1 gurka
1 färsk röd chili
2 baguetter
1 dl majonnäs
1 kruka färsk koriander
2 msk srirachasås
1 lime kyckling
2 kycklingfiléer
1 stjälk citrongräs
2 msk fisksås
1 lime
1 msk rapsolja
Picklade grönsaker:
3 morötter
½ rättika
3 dl vatten
1 dl ättiksprit, 12%
120 g (1,2 dl) strösocker
1 tsk salt
Gör så här:
- Picklade grönsaker: Skala morötter och rättika. Skär dem i mycket tunna stavar och lägg i en glasburk. Koka upp vatten, ättiksprit, socker och salt i en kastrull och rör tills sockret lösts upp. Häll lagen över grönsakerna och låt dra i kylen i minst en timme.
- Kyckling: Skär kycklingen i tunna skivor. Krossa citrongräset och skär det i några bitar. Vänd runt kyckling, citrongräs, fisksås, färskpressad lime och olja i en fryspåse och lägg det kallt i minst en timme. Stek kycklingen i 6–7 minuter tills den fått färg och är genomstekt. Dela gurkan på längden, skrapa ur kärnorna med en sked, och skär sedan gurkan i tunna stavar. Skiva chilin tunt.
- Dela baguetterna i fyra bitar och skåra dem nästan igenom. Bred på majonnäs. Fyll med kyckling, picklade grönsaker, gurka, chili och koriander. Servera med srirachasås och limeklyftor att pressa över.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth
Annons