Populärt: Shoppingtips Modetrender Streetstyle Se Min Look Höstens trender

Starka fashion statements vi minns – av och för kvinnor

06 mar, 2020
Feministiska händelser inom mode som vi minns.
På senare år har det blivit allt mer vanligt att använda mode för att ta ställning. ELLE har valt ut några minnesvärda händelser där mode varit mycket mer än bara kläder.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Starka fashion statements vi minns – av och för kvinnorBrand logo
TV: Starka fashion statements vi minns – av och för kvinnor

Skådespelare som valt att bära svart för att lyfta Metoo-upproret och feministiska t-shirts på catwalken är bara några av alla de kraftfulla ställningstaganden inom mode vi har fått se de senaste åren. ELLE listar några starka modehändelser som har etsat sig fast i minnet.

Cara Delevingnes budskap på Metgalan 2021

Efter ett års pandemi-paus var det i september 2021 återigen dags för Metgalan. Välkända ansikten tog plats vid trappan på Metropolitan Museum of Art och temat för året var In America: A Lexicon of Fashion. Några av galans stora snackisar involverade kärlekspar som Jennifer Lopez och Ben Affleck och Rihanna och ASAP Rocky. Men ett av de starkaste avtrycken på röda mattan gjorde Cara Delevingne, som bar en helvit look signerad Diors Maria Grazia Chiuri. Modellen bar en överdel, som på många sätt påminde om en skottsäker väst, med texten “Peg the Patriarchy”.

Annons

– Det handlar om kvinnans kamp, jämlikhet mellan könen – alltså typ ”Stick it to the man” liksom, förklarade Cara under fotograferingen.

Cara Delevingne på Metgalan, i september 2021.
Cara Delevingne på Metgalan, i september 2021.

Carolyn maloneys klänning

Under samma gala var det fler som passade på att sprida budskap genom sina kläder. Demokraten Carolyn Maloney slog ett slag för feminismen genom sin klänning. På galaklädseln stod det ”Equal Rights for Women” skrivet.

Carolyn Maloney passade på att sprida ett feministiskt budskap under Metgalan 2021.
Carolyn Maloney passade på att sprida ett feministiskt budskap under Metgalan 2021.

Sara Danius knytblus

Det var 2018 som knytblusen gick från att vara Saras Danius signaturplagg till att bli en av de starkaste feministiska symbolerna i vår tid. Efter att hon avgått som ständig sekreterare i Svenska Akademin, iklädd sin sedvanliga knytblus, samlades tusentals människor utanför akademiens lokaler i en knytblusmanifestation. Därtill visade ännu fler kvinnor och män sitt stöd genom hashtaggen #knytblus på sociala medier.

Annons

Saras intresse för signaturplagget började, enligt henne själv, som ”en kul grej”.

– Jag hittade en knytblus hos Anna Holtblad och kände att det skulle vara roligt att skoja till det lite och klä mig i knytblus, pennkjol och högklackat. Lite grann à la Margaret Thatcher – fast på kul. Alla andra hade jeans och t-shirt. Studenterna tyckte att det var roligt och jag fortsatte sedan att köpa en ny knytblus varje säsong, berättade hon för ELLE 2015.

Sara Danius knytblus Camilla Thulin.
Under Stockholms modevecka 2019 gick Sara Danius på catwalken vid Camilla Thulins visning i en egendesignad knytblus med kvinnosymboler på.

Svartklätt på Golden Globe-galan 2018

Efter startskottet för Metoo-upproret hösten 2017 levde protesterna vidare på Golden Globe-galan i januari året därpå. En stor del av skådespelarna, både de manliga och de kvinnliga, valde att klä sig i svart på röda mattan i syfte att stödja kampen mot sexuella trakasserier och för att visa solidaritet med sina utsatta kollegor.

Annons

Det hela började med en liten grupp skådespelare som ville göra något för att uppmärksamma Metoo under filmgalan, men växte sedan till en manifestation som kom att sprida sig även på kommande galor såväl i USA som här i Sverige.

– Det är inte tillfälle att vara tyst, sa Reese Witherspoon, som var en av de som protesterade mot sexuella övergrepp.

Svartklätt på Golden globe-galan 2018.
Reese Witherspoon, Eva Longoria, Salma Hayek, Ashley Judd på Golden Globe-galan 2018.

Missonis pussyhats 2017

Den 21 januari 2017 demonstrerade tusentals kvinnor i Washington i Women’s March. Betoningen låg på lagstiftning kring kvinnor, HBTQ-personer och andra som utsätts för strukturell diskriminering. Marschen, som sedan kom att sprida sig runtom i hela världen, ägde rum dagen efter att Donald Trump svurits in som USA:s president och var bland annat ett statement mot hans kommentar ”grab them by the pussy”. En av symbolerna för eventet blev den rosa mössan som går under namnet ”pussyhat”.

Annons

Samma år valde Angela Missoni att lyfta demonstrationen under Milanos modevecka. Modehusets visning avslutades med att modellerna klev in på catwalken iklädda rosa pussyhats.

Missoni lät modellerna bära pussyhats under visningen för aw17.
Missonis visning avslutades med att samtliga modeller bar varsin pussyhat.

Natalie Portmans outfit på Oscarsgalan 2020

Under Oscarsgalan 2020 dök Natalie Portman upp på röda mattan iklädd en svart outfit signerad Dior. På capen hade skådespelaren valt att brodera in namnen på en rad olika kvinnliga regissörer, däribland Greta Gerwig, Lorene Scafaria och Lulu Wang. Initiativet grundade sig i att inte en enda kvinna var nominerad för bästa regi. Sedan starten av galan hade då endast fem kvinnor varit nominerade i kategorin.

Annons

– Jag ville på ett subtilt sätt lyfta de kvinnor som inte uppmärksammats i år, förklarade Portman.

Natalie Portman bar cape med namnen på kvinnliga regissörer under Oscarsgalan 2020.
Natalie Portman valde att lyfta kvinnliga regissörer under Oscarsgalan 2020.

Tystnad tagning på Guldbaggegalan 2018

Guldbaggegalans röda matta 2018 blev något utöver det vanliga. Som en del av uppropet #tystnadtagning tågade skådespelarna in på mattan hand i hand till ljudet av trummor. Alla var svartklädda och många bar en t-shirt med trycket ”tystnad tagning”. I ledet gick Eva Rösa, Hedda Stiernstedt, Helena Bergström, Mia Skäringer, Saga Becker och många fler. Initiativet var en del i protesten mot sexuella trakasserier och övergrepp i branschen som uppmärksammats genom Metoo.

Annons

– Självklart kan vi inte ha en filmgala där #tystnadtagning och Metoo-upproret går obemärkt förbi, det vore ju katastrof, sa Eva Röse inför galan samma morgon.

Eva Röse under Guldbaggegalan 2018 – tystnad tagning.
Eva Röse var en av skådespelarna som medverkade protesterna under Guldbaggegalan 2018.

Diors feministiska t-shirts SS 2017

Under Diors visning inför våren och sommaren 2017 var det en enkel topp som fick all uppmärksamhet. Bland romantiska klänningar och skräddade kostymer syntes nämligen en vit t-shirt med texten ”We should all be feminists”. Bakom t-shirten, som snabbt blev en global snackis, låg Maria Grazia Chiuri som gjorde debut som creative director för det franska modehuset. Grazia Chiuri är också den första kvinnan någonsin att ha rollen hos Dior.

Annons

Sedan dess har flera modehus och klädkedjor valt att ta fram sina egna tröjor med feministiska budskap och idag har dessa statement-plagg kommit att bli ett självklart inslag i mångas garderober.

Diors t-shirt med texten We should all be feminists
Diors t-shirt med feministiskt budskap blev en stor snackis efter visningen.

Fler initiativ signerade Dior

Sedan den vita t-shirten tog plats på catwalken har feministiska budskap ofta tagit plats i Diors kollektioner. 2018 valde Maria Grazia Chiuri att låta en randig tröja med texten “why have there been no great women artists?” bli en del av vår- och sommarkollektionen. Citatet kommer från en bok med samma namn, skriven av den amerikanska konsthistorikern Linda Nochlin, som har hyllats för sin nya inriktning på feministisk konsthistoria.

Annons
Diors vår- och sommarkollektion 2018 innehöll en tröja med feministiskt budskap.
Diors vår- och sommarkollektion 2018 innehöll en tröja med feministiskt budskap.

Vidare under Diors höstvisning 2020 gick modellerna till en visningsmiljö full av feministiska budskap. ”Patriarchy Kills Love”, ”Women Raise the Uprising” och ”We Are All Clitoridian Women” stod det på stora neonskyltar under showen. En skylt som stack ut extra mycket löd ”Consent”, samtycke, och syftade på att Harvey Weinstein bara 24 timmar tidigare dömdes för sexuella övergrepp på kvinnor.

Maria Grazia Chiuri låter inte sällan feministiska budskap ta plats under Diors visningar.
Maria Grazia Chiuri låter inte sällan feministiska budskap ta plats under Diors visningar.

Foto: TT

Annons