Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

15 viktiga filmer om mångfald som alla borde se just nu

05 jun, 2020
BlackKklansman, Greenbook och When they see us. Här är tips på 15 viktiga filmer – som alla bör se.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

”Snälla, jag kan inte andas” hann George Floyd säga 16 gånger innan han föll i koma av polismannen Derek Chauvins hårda knäskål tryckt mot hans hals.

Det var den 25 maj afroamerikanen George Floyd, 46, anklagades för att ha köpt cigaretter med en förfalskad 20-dollarssedel som polisen brukade övervåld vid ingripandet av en passiv George. I 8 minuter och 46 sekunder håller Derek knät mot halsen, till och med när han tappar medvetandet och när ambulanspersonalen anländer. Han dog på plats av kvävning.

Georges sista ord ekar bekant. För 6 år sedan hörde vi också Eric Garner åberopa andnöd och vädjade till polismannen Daniel Pantaleo att släppa taget om hans hals. Eric Garners mördare gick fri och det skulle ta hela 5 år innan Pantaleo avskedades från poliskåren.

Men både George och Eric är bara få i den rad av svarta som dödats oprovocerat av polis i USA. Övervåldet grundar sig i rasistiska värderingar som lever kvar i samhället sedan slaveriet. I vissa delstater är den mer rotad än i andra och påvisar att USA är allt annat än bara fasaden av lyx och flärd utan döljer ett söndersargat land med stora segregationsproblem.

Annons

Här har vi listat 15 filmer om segregationsproblematik – som alla borde se:

13th (2016)

Dokumentären är ett, måste-ses för alla som tror att rasismen inte lever klar i USA efter det 13:e tillägget i landets konstitution som tillsattes efter amerikanska inbördeskriget som förbjuder slaveriet.

Det är en kartläggning över segregationens historia från slaveriet till dagens problematik i USA.

Finns på: Netflix

Mudbound (2017)

Att ha näsdukarna nära tillhands är att rekommendera om du ska se Mudbound, då vi utlovar gråtfest. Filmen baseras på Hillary Jordans roman om spänningarna mellan godsägaren, den vita familjen McAllan och svarta familjen Jackson som arrenderar deras mark i det konservativa Mississippideltat i USA under 40-talet. Trots att slaveriet har varit avskaffat i mer än 80 år är Jackson tydligt underordnad sin granne och djup rasism lever kvar hos lokalbefolkningen.

Annons

Popsångerskan Mary J Blige är näst intill oigenkännlig i rollen som Ronsels mamma. Filmen är en skildring av en mörk symbios, kretsat kring vardagsproblematik som traumatiskt eskalerar. Där de i slutänden är fast i samma landskap, samma gyttja.

Finns på: Netflix

Greenbook (2018)

Är en uppfriskande film baserad på en verklig historia som kastar om de stereotypa rollerna i det segregerade södra USA under 1960-talet. Där den italienska dörrvakten Tony Lip från arbetarklassen blir chaufför åt den berömda afroamerikanska pianisten Dr Donald Shirley under hans turné. Vi får följa deras resa genom den amerikanska södern och en oväntad vänskap uppstår.

Annons

Dansken Viggo Mortensen gör ett eminent jobb som den sjaviga chauffören och likaså Mahershala Ali som den sofistikerade motpolen. Bägge har de vunnit Oscar och Golden Globe för sina prestationer. Den varvar allvar med humor och är ett måste att se!

Finns på: Viaplay

Get Out (2017)

Det kan vara svettigt att träffa svärföräldrarna men ännu mer komplicerat blir det om du som svart ung man försöker accepteras i en vit konservativ familj där dessutom mamman hypnotiserar dig och alla svarta tycks mystiskt försvinna från den lilla staden.

Annons

En spännande film med tvära vändningar. Men den psykologiska, skräckisinspirerade filmen är inget för dig med dåliga nerver.

Finns på: Viaplay att hyra

12 Years a Slave (2013)

Är en gripande skildring av en fri svart man från norra delen av New York som säljs som slav till den amerikanska södern. Det är en värdig porträttering av slaveriets råhet som gör intryck och stannar kvar hos dig långt efteråt.

Den kritikerrosade filmen har redan kommit att bli en klassiker och rekommenderas varmt till den som är sugen på äkta drama.

Annons

Finns på: Viaplay att hyra

Real women have curves (2002)

Belyser kulturkrockar när den första generationen mexikansk-amerikanska tonåringen Ana Garcia slits mellan att följa familjens utstakade vägval eller hennes egna drömmar.

Finns på: HBO

When They See Us (2019)

Är en poetisk mini-serie om den brutala misshandeln och gäng-våldtäkten på en ung kvinna i Central Park 1989. Händelsen skakade hela USA och kravet på en skyldig ledde till fem tonåringars värsta mardröm, när de felaktigt anklagas för brottet. Pojkarna fick mellan 5-15 år i fängelse, trots att inga faktiska bevis kunde koppla dem till händelsen. Inte förrän 2002 friades då de vuxna männen när DNA fällde den verkliga förövaren.

Annons

Det är en film om otrolig maktlöshet där två vedervärdiga paradigmer ställs i konflikt, rasism mot kvinnovåld och sexuella övergrepp. Men kretsar kring hur ett vitt privilegierat rättssystem stjäl pojkarnas ungdom. Fantastiska skådespelarprestationer där smärta och ensamhet skildras.

Finns på: Netflix

Malcolm X (1992)

Malcom X intervjuas.
Biografin om mannen som kämpade för svartas rättigheter.

Ta för dig av en bit historia i filmklassikern Malcom X. En biografi om medborgarrättskämpens liv från smågangster till ikon och språkrör för svartas rättigheter under mitten av 1900-talet.

Annons

Finns på: Sfanytime att hyra

The big Sick (2017)

Man och kvinna sitter på trappa.
När relationen ställs på prov kan humorn vara vägen ut.

Regissören Emily V. Gordon gör filmsuccé av sina egna livserfarenheter. The big sick tampas med huruvida en relation kan överleva kulturella skillnader? Och vem tolkar rollen bäst som Emilys man om inte hennes riktiga man, komikern Kumail Nanjiani. Filmen påvisar att när livet vänds upp och ned är humorn den bästa medicinen.

Finns på: Viaplay att hyra

I am not your negro (2016)

Baldwin håller i en cigarett och tänker framför en skrivmaskin.
Baldwin öppnar tidsmaskinen till 1970-talets människorätt kamp.

Är en rörande dokumentärfilm baserad på författaren James Baldwins ofärdiga novell Remember this house om rasismen under 1900-talets mitt i USA. Utifrån sammanställningen av Baldwins brev och anteckningar får vi en inblick i dåtidens stora medborgarrättskämpar som Malcom X, Medgar Evers och Martin Luther King Jr.

Annons

Finns på: Sfanytime att hyra

Last Stop Fruitvale Station (2013)

Man sitter på marken och håller förtvivlat upp händerna.
En skildring av det oprovocerade våldet.

Är den sanna historien om 22-åriga Oscar Grant som skjuts till döds av polis på tunnelbanan 2008 i Kalifornien, USA. Vi får följa Grants sista timmar i livet innan resan får ett abrupt slut. Händelsen ledde till stora protester emot rasism i USA.

Finns på: Sfanytime att hyra

Dear White People (2017)

Man tittar kvinna djupt i ögonen.
Segregationsfrågor kretsar kring college studenterna.

Komedidrama-serien är baserad på långfilmen med samma namn och följer svarta college ungdomars vardagsliv och hur de samtidigt tacklar den utpräglade rasismen i USA.

Annons

Finns på: Netflix

Coach Carter (2005)

Baskettränare pratar till spelarna.
Coach Carter lär spelarna hur de inte ska dribbla bort plugget.

High school-filmen är ett verkligt porträtt av baskettränaren Ken Carter. Tränaren kommer även att bli coach utanför planen då han hjälper de unga spelarna som hamnat snett. Samuel L. Jackson spelar en lysande hård amerikansk tränare.

För dig som är ute efter en flashback-upplevelse kan du här se Antwon Tanner som dribblat sig hit från rollen som Skills i den populära serien One Tree Hill. Eller för den som är mer sötsugen än sportintresserad, kan se Channing Tatum i sina tidiga år, ni vet hunken som charmade oss alla i Dear John.

Annons

Finns på: Netflix

BlackKklansman (2018)

Man pratar i telefon.
Kriminalaren håller sina fiender nära i kampen om människans lika värde.

Dramakomedin är baserad på Ron Stallworths memoar Black Klansman från 2014. Där Stallworth kvoteras in som den första afroamerikanska kriminalaren i poliskåren på 1970-talet i Colorado Springs, USA. Hur går en svart man undercover för att utreda Ku Klux Klan? Det får du reda på om du ser den prisbelönta filmen. BlackKklansman vann Grand Prix på filmfestivalen i Cannes 2018 och utsågs till bästa manus efter förlaga på Oscarsgalan 2019.

Annons

Finns på: Viaplay att hyra

The Hate U Give (2018)

Kvinna håller upp händerna.
Tonåringen tvingas inte bara tackla karusellen av hormoner utan söker rättvisa för sin ihjälskjutne vän.

Är en balanserad uppväxtskildring kring rasism och djupa samhällsklyftor. Där vi får följa, Starr en av de få svarta eleverna på hennes privata High School. När Starr bevittnar hennes nya crush bli ihjälskjuten av en vit polis ställs allt på sin spets och hon blir hans röst i jakten på rättvisa.

Filmen är en lysande tolkning av den amerikanska samhällsproblematiken, där en replik ur filmen bränner till lite extra, ”it´s the same story, just a different name”.

Foto: IMDb

LÄS MER:

Alla nya serier och filmer på Netflix i juni 2020

Serier och filmer som bygger på böcker

10 geniala beslut kvinnor tagit i filmer

Annons