Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

Få en unik inblick hos konstnärsparet Karin och Carl Larssons

12 maj, 2023
AvCaroline Holmbom Winerdal
Få en unik inblick hos konstnärsparet Karin och Carl Larssons
I ELLE-profilen Elsa Billgrens nya bok Ett hem flödar inspirationen från både inredning, hantverk, ­trädgård och livsstil. Följ med hem till konstnärsparet Karin och Carl Larssons Lilla Hyttnäs i Sundborn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bröllopspresent för mindre budget - Elsa Billgren tipsarBrand logo
Bröllopspresent för mindre budget - Elsa Billgren tipsar

Elsa Billgren tar emot i sin ateljé på Konstakademin i Stockholm. Vi har stämt träff för att prata om boken Ett hem: Carl & Karin Larssons värld där Elsa porträtterar miljön i ett av vår tids mest kända och inspirerande konstnärshem – Lilla Hyttnäs i Sundborn i Dalarna. Elsa, som själv vuxit upp i konstnärsfamiljen Billgren, känner på många vis en samhörighet med paret Larsson och deras kreativa livsåskådning.

– Det har varit en otrolig resa, att få komma nära en annan familj som inte har levt där på länge, men som är högst närvarande hela tiden.

Tillsammans med fotograf Mira Wickman, skribent Ulrika Ewerman och illustratör Maja Sten har Elsa fått väcka Lilla Hyttnäs till liv. Fantastiska originalverk och omsorgsfullt bevarade textilier och kläder har plockats fram. Mat har tillagats i köket och serverats på fat som tidigare varit gömda i skåp eller suttit på väggarna. Gamla vaser och kärl har fyllts till brädden med sommarblommor.

Den vackra blå sidenkavajen som hänger över stolen sydde Karin Larsson själv. Hon designade också den grönmålade blomstertrappan framför fönstret.
Den vackra blå sidenkavajen som hänger över stolen sydde Karin Larsson själv. Hon designade också den grönmålade blomstertrappan framför fönstret.

– I Carl Larssons bok Ett Hem illustrerades familjens liv och hem med målningar. I dag bildsätter vi deras livsstil med fotografier. Mitt mål var att känslan skulle vara densamma – välkomnande, levande, kärleksfull och varm. Det är en extra upplevelse att få visa det som annars bevaras i låsta skåp. Det osar verklighet ur det som är äkta!

Annons

I skåpen hittade Elsa mycket spännande rekvisita. Mellan sidenpapper låg barnens kläder och alla sängkläder från förr. En vacker blå sidenkavaj som Karin sytt hängdes försiktigt över Karins skrivstol. I gömmorna fanns också Karins fantastiska kuddar. Det var hon som skapade hemmets karaktäristiska textilier och formgav många möbler och platsbyggda inredningslösningar. Kärlekens ros är ett av hennes mest kända verk. Det var en present till Carl som tog två år att skapa. Draperiet satt i dörröppningen mellan makarnas sovrum och tack vare vävens luftighet kunde de se varandra.

– Jag är fascinerad av Karin Larsson och hennes mångsidighet. Hon var så före sin tid och hade känsla för design, textilier, hantverk, mode – allt var hennes spelplan. I boken har vi bland annat tagit fram hennes bevarade textilier med japanska influenser. De är otroligt vackra!

Matsalen på Lilla Hyttnäs med orangeröda snickerier och möbler. När huset fick elektricitet 1901–1902 klipptes lampskärmar av rött papper med inspiration från en blommande kaktus. I kökssoffan ligger originalversionen av Solroskudden.
Matsalen på Lilla Hyttnäs med orangeröda snickerier och möbler. När huset fick elektricitet 1901–1902 klipptes lampskärmar av rött papper med inspiration från en blommande kaktus. I kökssoffan ligger originalversionen av Solroskudden.

Kärleken paret Larsson emellan går som en röd tråd genom Lilla Hyttnäs. På dörren till Carls ateljé finns ett porträtt av Karin så att hon alltid kunde ­följa honom med blicken. Han dekorerade även ­väggarna i Karins sovrum inför hennes namnsdag. Kärleken till vackra ting är märkbart påtaglig.

Annons

– Carl blev förälskad i en liten stuga från norr med pampiga väggmålningar. Huset skulle rivas men Carl lyckades frakta hem det till Dalarna och bygga ihop det med resten av huset, säger Elsa och fortsätter:

– Jag kan känna igen mig i den känslan att jag vill ta hand om saker. Och om allt inte passar ihop – vad gör det? Det är som en scenografi till livet man lever. Det var också så Carl och Karin skapade sina världar.

Delar av huset, som köket, ingår inte i museets rundvandringar. Här lagade Elsa all mat i boken. Recepten är inspirerade av Karins omsorgsfulla men okomplicerade matlagning, ofta vegetarisk.

Annons

– Det var härligt att laga mat i deras kök, då kände jag verkligen att jag kom nära. Jag har serverat jordgubbar med mjölk på tallrikar som barnen Larsson åt på. Det känns i ryggmärgen!

Boken <i>Ett hem</i> ger en inblick i hur familjen Larsson levde och i ögonblicken de delade. Som en måltid i all enkelhet en sommardag.
Boken Ett hem ger en inblick i hur familjen Larsson levde och i ögonblicken de delade. Som en måltid i all enkelhet en sommardag.

Elsas bok ger läsaren en inblick i hur familjen Larsson levde och verkade i sitt stilbildande hem. Det var hemtrevligt, ljust och funktionellt, fyllt av kreativitet och familjeliv på ett sätt som på många vis utmanade dåtidens ideal.

– Familjen Larsson levde tätt inpå varandra och det fanns inga finrum där barnen inte fick vara. Det var alltid öppna dörrar. Allt var inte perfekt, men allt gick att lösa. Carl och Karin förmedlar att hemmet ska vara levande och ingen ’prestation’.

Annons

Än i dag finns mycket att inspireras av paret Larssons livsstil.

– Själv har jag blivit upp över öronen inspirerad, både av sättet de inredde och levde. Carl och Karin inspirerar också till att fokusera på familjen och att vara gästvänlig. Ju mer du öppnar ditt hem, desto mer fyller du det med kärlek.

Rabarberkaka

Recepten i boken är inspirerade av Karin Larssons okomplicerade matlagning.

Rabarberkaka inspirerad av Karin Larsson komplicerade matlagning

8 bitar

Du behöver:

3 rabarber
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör
1 dl socker
1,5 dl rårörsocker + 1 msk
2 ägg
1⁄2 citron
1 tsk stött kardemumma
1⁄2 dl mandelspån

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. Vispa rumsvarmt smör, rårörsocker och socker poröst. Knäck i ett ägg i taget och vispa. Riv i citronzest och pressa i citron.
  3. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och stött kardemumma i en bunke. Vänd i de torra ingredienserna i sockersmeten.
  4. Bre ut kakan i en bakplåtspappersklädd rund form med avtagbar botten.
  5. Dela rabarbern i mindre bitar och tryck lätt ner i kakan. Toppa med mandelspån.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad och gyllene.

Styling: Elsa Billgren Foto: Mira Wickman (ur Ett Hem, Bookmark)

Annons