Supersnabb vegetarisk festmeny
Endiv med blåmögelost och valnötter
Krispig, krämig, salt och alldeles underbar kombination! Förbered endivbladen och smula osten i en skål, förvara i kyl. Hacka nötterna och förvara i en skål. Vispa ihop dressingen och förvara i kyl. Bara att montera ihop när gästerna kommer!
6 portioner
3 endivhuvuden
150 g blåmögelost
100 g valnötter
2 msk färskpressad citron
2 tsk flytande honung
Salt
Nymalen svartpeppar
Vattenkrasse
Gör så här:
- Skär bort änden på endiverna, plocka loss bladen och skölj.
- Lägg upp på fat.
- Smula osten och hacka valnötterna grovt. Fördela ost och nötter i salladsbladen.
- Vispa ihop citronsaft och honung. Krydda med salt och svartpeppar. Ringla över fatet.
- Toppa med vattenkrasse och servera.
Krämig rotfruktsgratäng med morotssallad
Den här härliga varmrätten med krämig rotfruktsgratäng och en knaprig pigg morotssallad med spännande vaniljdressing till, kommer snabbt att bli en favorit. Laga och tillaga gratängen. Bara att värma upp och göra salladen till när gästerna kommer!
6 portioner
Rotfruktsgratäng
500 g rotselleri
500 g persiljerot
2 purjolökar
4 dl grädde
2 ägg
½ kruka färsk timjan
Salt
Färskmalen svartpeppar
100 g riven cheddarost
Morotssallad med vaniljdressing
600 g morötter
2 gröna äpplen
1 granatäpple
1 citron, saft
2 tsk flytande honung
¼ tsk vaniljpulver
Gör så här:
- Skala rotselleri och persiljerötter, skär i tunna skivor, gärna med mandolin.
- Rensa och skölj purjolöken och skär i tunna skivor. Fördela grönsakerna i en smord ugnsfast form.
- Rör ihop grädde, ägg och finhackad repad timjan, krydda med salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna och strö över riven cheddar.
- Grädda i ugnen på 180° i 40–45 minuter, känn med sticka att grönsakerna är genomkokta.
- Skala morötterna och riv dem grovt. Skölj äpplena och skär i tärningar. Halvera granatäpplet och banka ur kärnorna, ta bort alla vita hinnor.
- Rör ihop citronsaft, honung och vaniljpulver och vänd ner dressingen i morötterna.
- Lägg upp på fat, strö över äpple och granatäpple och servera till gratängen.
Ljummen mandeläppelkaka med vaniljglass
Det fina locket gör du genom att stansa ut degen med kakformar, men det går förstås bra att skära degen i strimlor och lägga över. Hela pajen kan du laga i förväg, värm den sen under folie när gästerna är på plats.
6–8 portioner
150 g rumsvarmt smör, plus lite till formen
1 dl florsocker
¾ tsk vaniljpulver
1 krm salt
1 ägg
1 dl mandelmjöl
4 ¼ dl vetemjöl
Äppelfyllning:
6 syrliga äpplen
1 ½ dl socker
¼ citron, saft
2 msk vetemjöl
1 tsk kanel
½ tsk malen ingefära
25 g smör
2 msk mjölk
2 msk socker
Till servering:
vaniljglass
Gör så här:
- Nyp ihop smör med florsocker, vaniljpulver och salt. Rör ner ägget, därefter mandelmjöl och till sist vetemjöl. Knåda snabbt ihop med händerna. Klä in i plastfolie och låt vila i kylen minst 1 timme.
- Kavla ut ⅔ av degen på mjölat bakbord, klä en smord form på 22 cm i diameter med degen. Ställ pajformen i kylen tillsammans med kvarvarande deg.
- Skala och tärna äpplena. Blanda äpplen, socker, citronsaft, mjöl, kanel och ingefära i en skål. Ta ut pajformen från kylen och fördela äppelröran i pajdegen i ett jämnt lager. Skär smöret i tärningar och fördela över äppelröran. Ställ tillbaka i kylen.
- Sätt ugnen på 190°.
- Kavla ut kvarvarande deg på mjölat bakbord och stansa ut hjärtan i olika storlekar. Lägg dem omlott på varandra över äppelfyllningen som ett lock. Pensla med mjölk och strö över socker.
- Grädda pajen i ugnen i 40–50 minuter tills fyllningen bubblar och degen blivit gyllene.
- Servera den ljummen med vaniljglass eller grädde.
av Camilla Biesbjerg Markussen
foto Betina Hastoft
LÄS MER:
Lyxig, vegetarisk sommarmeny – gröna recept till festen!
12 lyxiga vegetariska och veganska helgrecept
Vegetarisk vardagslyx – 5 lättlagade och supergoda recept