Tårtdröm a la Minimarket
Designersystrarna Sofie, Pernilla och Jennifer Elvestedt älskar tårtor
och godsaker. På uppdrag av ELLE skapade de en bröllopstårta
inspirerad av sin sommarkollektion och Alice i Underlandet. NK:s
chefskonditor Stefan Johnson Petersén realiserade sedan verket. För att
få en riktigt vit tårta används pastillage ovanpå tårtfyllningen, en
blandning av florsocker, gelatin och äggvita, snarare än marsipan.
Samma sockerdeg används till att skapa spelkorten och pärlorna. En
populär fyllning i NK:s bröllopstårtor är mandelbottnar, hallonmousse
och passionsfruktsmousse, men vi har valt en riktig chokladdröm med två
lager chokladmousse! NK avslöjar inte sina egna recept, men om du vill
baka en egen tårta inspirerad av Minimarkets design kommer här ett
förslag.
6–8 personer
CHOKLADBOTTNAR
2 dl mjölk
1 dl kakao
2 dl strösocker
1 krm salt
150 g rumstempererat smör
1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
Sätt
ugnen på 175°. Koka upp mjölk, kakao, 1 dl socker och salt i en
kastrull. Rör om till en fin smet och låt svalna. Smörj och bröa en
form (24 cm i diameter) med löstagbar kant.
Vispa smör och
resterande socker poröst, tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Häll i
chokladsmet och mjöl. Vispa till en jämn smet. Häll i formen och grädda
längre ner i ugnen omkring 40 minuter. Låt svalna och dela kakan i två
bottnar.
CHOKLADMOUSSE
(en sats för ett lager)
3 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g choklad – vit, mörk, ljus,
det du tycker om
2 äggulor
I gelatinblad
Gör
först en tryffel genom att koka smör och hälften av vispgrädden, hacka
ner chokladen som får smälta. Låt alltihop svalna innan du vänder ner
vispad grädde. Smält sist gelatinet och blanda ner. Gör en sats per
lager till tårtan. Bred ut moussen över kakbottnen och upprepa ett varv.
GARNERING
1 marsipanlock, färdigkavlat.
Egna små spelkort kan den händiga göra av röd och vit marsipan!