Så lyckas du med trädgården – experternas 15 bästa tips

31 maj, 2018
AvELLE Decoration
olika trädgårdar
Att lyckas med trädgården är inte lätt, framför allt inte om du är nybörjare. Därför har vi samlat tre trädgårdsexperters bästa tips på hur även en utan gröna fingrar kan lyckas med sin trädgård. Varsågoda!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Mysiga sittplatser under lummiga träd och smakrika köksodlingar. Vi har bett tre experter att dela med sig av sina bästa tips för trädgården.

Victoria Skoglund

Victoria Skoglund i trädgården
Victoria Skoglund, trädgårdsmästare, författare och Årets inspiratör på ELLE Decoration Swedish Design Awards 2018.

Victoria Skoglund är trädgårdsmästare och driver handelsträdgården Zetas Trädgård. Hon brukar dela med sig av sina bästa trädgårdstips i TV4 och har skrivit tre trädgårdsböcker.

Berätta om din egen trädgård!

– Jag har en stor trädgård och det låter kanske inte så sympatiskt att vara perfektionist, haha, men den är väldigt fin. Jag har valt växter utifrån mitt hjärta. Mycket är från min barndomsträdgård, så jag återupplever minnen, dofter och känslor. Den är färgstämd och färgkoordinerad, med många klotklippta buskar, buxbom, rödvide, liguster och havtorn som bas, och accenter i vitt, svart och blått.

Annons

Vad är viktigast i trädgården för dig?

– För mig personligen är det att jag har valt växter som jag själv tycker om. Jag bygger inte min trädgård för att visa upp eller stoltsera med, utan för att jag själv ska njuta av den. Jag har många platser där jag kan sitta, som en teaksoffa vid en pagodkornell där jag dricker mitt morgonkaffe. Jag har ett växthus där jag kan sitta om det är dåligt väder. Att ha olika rum i trädgården som är favoriter och lägga extra krut där, det tycker jag att man kan tänka på.

Vilka växter är enklast att odla för en nybörjare?

– Kryddor. Det kan man odla på friland, i kruka, i pallkrage, och i stort sett alla är lättodlade. Basilika behöver stå i ett skyddat läge, men andra kryddor kan alla lyckas med.

Växthus på Victoria Skoglunds tomt
Växthuset är ett rum som utnyttjas året om.

Victorias bästa trädgårdstips

1. Det grundläggande är jorden, den blir ofta bortglömd! Många köper billig, steril jord och tror att det ska växa ur den. Det allra bästa är att bygga jorden själv från början med kompost. Jag använder flera olika, men min bokashikompost har gjort mig helt frälst!

Annons

2. Ha en plan för trädgården. På min terrass har jag alltid en plan för vilka färger och växter jag vill ha varje år. Förra året valde jag vinrött och gammalrosa, ett annat år nästan bara blå blommor med vinröda blad, och ett år var det grönt och vitt. Färgkoordinera!

3. Om du ska anlägga en ny trädgård, anlita en trädgårdsdesigner eller landskapsarkitekt som gör grunden så att du har en plan för ”golv, väggar och tak”, precis som inomhus.

4. Var närvarande i trädgården så att du kan förebygga skadeinsektsangrepp, plocka sniglar, se om växterna är sjuka eller behöver vatten. Det går inte att bara plantera och sedan åka på semester i 4–5 veckor.

5. Våga prova och misslyckas! Jag lyckas inte med allt; jag har tagit livet av många växter. Dahliorna kanske äts upp av sniglar och rosorna får bladlöss, men det hör till naturen.

Hannu Sarenström

Hannu Sarenström i trädgården
Hannu Sarenström är författare till flera kok- och trädgårdsböcker. Den senaste heter Hannus jordiga.

Hannu Sarenström har skrivit många böcker om trädgård och om mat. Den senaste, Hannus jordiga, handlar om båda delarna. Hans trädgård har blivit välkänd via den egna bloggen, Hannu på Kinnekulle, men den här trädgårdssäsongen befinner han sig i ett annat hus, i ett nytt land – nu är han Hannu på Langeland.

Annons

Du har precis flyttat till ett nytt hus med en ny trädgård, på ön Langeland i Danmark. Vad är det första du ska göra med den?

– Ja, jag flyttade ner i december. Här finns redan en befintlig trädgård, men jag kommer att börja med att komplettera med massor av perenner och göra en stor köksträdgård. Den har jag redan plöjt upp. Det har gjorts en ganska stor trädgårdssatsning här en gång i tiden, så jag kommer att sammanfoga mitt uttryck med den trädgård som redan finns.

Vad är enklast att satsa på för en nybörjare som vill odla något ätbart?

– Alla grönsaker är enkla! Bärbuskar, givetvis. Svarta vinbär kan jag inte leva utan; om det inte finns här blir det det första jag odlar. Ett tips är att så bönor i kruka, då blir det inte för kallt och blött när man sår under kontrollerade former. Sedan växer de på bra, även om det skulle bli en blöt sommar.

Hannu Sarenströms trädgård
Hannu satsar på perenner och en stor köksträdgård.

Hannus bästa trädgårdstips

1. Så inte all sallad samtidigt. Med fyra personer i familjen går det åt ett salladshuvud om dagen! Så med fjorton dagars intervall; det går att så ända in i augusti och få ett fint resultat.

Annons

2. För att skydda en pallkrage från sniglar kan man sätta en liten bräda längs kanten högst upp, på utsidan, så att det blir som ett litet tak. Sniglarna kan inte krypa upp och ner; därför kommer de inte över kanten.

3. Odla potatis! Den godaste sort jag känner till – som är klar före midsommar – är Casablanca. Den går att hitta och beställa på nätet eller på trädgårdsmässorna.

4. Allt som kan komposteras kan man gräva ner direkt i trädgårdslandet. Jag brukar välja en yta som jag förbättrar med kompost under vintern. Det gör stor skillnad! Det är också bra för mikrolivet och maskarna, våra bästa vänner i trädgården.

Malin Persson

Malin Persson i trädgården
Malin Persson bloggar på elledecoration.se och är programledare för Trädgårdstider i SVT.

ELLE Decorations bloggare Malin Persson bor i ett sekelskifteshus i Malmö, med en stor och lummig trädgård med många äppelträd.

Annons

Vad betyder din trädgård för dig?

– Den är jätteviktig. Jag jobbar mycket framför datorn och känner ett behov av att komma tillbaka till naturen och stoppa fingrarna i jorden. Det är återhämtning för mig. Trädgården är också mitt andra vardagsrum. Jag äter de flesta måltider där, ligger och vilar i hammocken och jobbar mycket där.

Har du några favoritväxter som du alltid återkommer till?

– Jag odlar alltid jordärtskockor. De är så bra, man kan glömma bort dem! Och glömmer du att gräva upp ett par knölar så kan du ta upp dem året därpå. Jag har en sort med lång blast och vackra blommor, och kan skörda hela året. Jag gillar att odla tomater också, och bönor och sallad. Pumpor är skoj, de blir så stora och fina. Det blir lite magiskt för barnen att det kan bli en så stor och fin grönsak från det lilla fröet.

Vad satsar du på i sommar?

– Jag har ett möblemang som är gjort av stubben från en gammal kastanj som jag tog ner. Det vill jag rama in på något sätt i sommar. Jag är sugen på att göra en syrenberså. Det blir så fint runt skolavslutningen då den står i full blom.

En del av Malin Perssons äppelskörd.
En del av äppelskörden.

Malins bästa trädgårdstips

1. Det är lätt att vara överambitiös i början och anlägga en trädgård som tar tid och som man sedan tröttnar på. Det är bättre att börja smått, göra lite varje år och experimentera sig fram.

Annons

2. Ta hjälp av ett proffs, som kan ge tips och råd.

3. Fundera ordentligt över vilken stil du vill ha på trädgården, hur du vill använda den och vilken känsla den ska ge.

4. Det är kul att odla ätbart, speciellt när man har barn. Jag brukar odla i pallkragar, det är lagom.

5. Belysning är viktigt! Jag har hängt odlingsklockor med bambuskärmar i de gamla äppelträden. Det ger en inbjudande känsla när man är inne och har tänt i trädgården – det blir som ett extra rum.

6. Satsa på en härlig matplats i bra läge! Jag byggde en stor terrass när jag renoverade mitt hus. Den har kvällssol.

Läs mer:

5 tips för att skapa en trivsam trädgård

Här är växterna som gör comeback 2018

5 vackra vaser för alla blommor och tillfällen

Av: Helena Skoog

Annons