Årets vinnare på ELLE-galan 2016

16 jan, 2016
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För 19:e året i rad delade ELLE ikväll ut Sveriges största modepris i 14 kategorier. På ELLE-galan 2016 utseddes det föregående årets bästa inom svenskt mode. Under prisutdelningen som leddes av Kakan Hermansson prisades 14 personer och märken för sina prestationer under 2015.

Här är alla vinnare, motiveringar och korta intervjuer med dem.

Läs också: Alla bilder från röda mattan

 

 

ÅRETS STYLIST: Marcus Söder

Juryns motivering: Han är mästaren som kan trolla fram det bästa ur varje plagg och få oväntade kombinationer att kännas självklart attraktiva. Med intuition och grundlig research som två av sina viktigaste arbetsredskap har han gjort världen till sin arbetsplats. Årets stylist är Marcus Söder.

_MG_0144

Han är ett ödmjukt superproffs – med allt från internationella uppdragsgivare till jobb som mentor åt nya unga modetalanger. Framöver vill han jobba mer lokalt, för den svenska modebranschens och miljöns skull.

Annons

Grattis! Hur känns det?

– Fantastiskt, det är en stor ära och ett stort erkännande! Jag har vunnit en gång förut men då var jag tyvärr redan bokad på ett jobb i New York och kunde inte ta emot priset på plats. Nu får jag göra det vilket är jättekul men väldigt nervöst. Jag har fått hjälp av Miriam Bryant med tacktalet och så tänker jag improvisera lite.

Vad betyder ELLE för dig?

– ELLE i Sverige betyder modestatus. Det är en bred kanal för mode och det är intressant att nå ut till en stor publik. Och ELLE-galan – vi har inte mycket sådan galaglamour i Sverige.

Hur ser du på stylistens roll?

– Den har utvecklats mycket de senaste åren på ett positivt sätt, i och med modets ökade betydelse. Det är inte längre ”att plocka lite kläder” utan det handlar om att tolka samtiden genom mode. Jag älskar att vara en del av ett idéskapande, att regissera och ständigt vara på jakt efter inspiration.

Just nu ser ju världen rätt mörk ut, hur påverkar det ditt arbete?

Annons

– Jag försöker hitta en positivitet och förmedla en ljushet i mörka tider. Jag skulle vilja kunna påverka mer, och stötta det lokala mer. I restaurangbranschen anses det superfint med närodlat men modebranschen har fastnat lite i att man måste flyga in kläder från Paris, modell från Milano, fotograf från New York. Jag vill supporta det lokala mer, även med tanke på miljön.

Ditt bästa stylingtips?

– Det viktigaste är att man är bekväm, även om man är superuppklädd. Bra skor gör en hel outfit, så se till att ha en bra skogarderob. Min egen består av ett par handgjorda svarta boots, ett par fantastiska gympadjor från Adidas och ett par Rick Owens-gympaskor.

Plagget som räddar alla tillfällen?

– En nystruken vit skjorta kan man ha under allt och det ser alltid dyrt ut. Jag stryker bara det som syns om jag har bråttom.

Drömperson att styla?

– Daria Werbowy. Hon har en fantastiskt cool look och kan få det mesta att se trovärdigt ut.

Annons

 

ÅRETS BÄST KLÄDDA KVINNA: Sabina Ddumba

Juryns motivering: Hon är en artist som har förstått att det i dagens mediabrus krävs en tydlig visuell plan för att nå ut och ta sig hela vägen till toppen. Och hon är redan på god väg dit! Med sin varma och personliga röst har hon vunnit många fans, och med sin coola och vassa stil har hon det lilla extra som skvallrar om en stjärnklar framtid. Årets bäst klädda kvinna är Sabina Ddumba.

sabina ddumba

Hon är popstjärnan som fick sitt stora genombrott 2015, både på hemmaplan och internationellt. Räkna med att vi får se mer av Sabina 2016  – mycket mer!

Grattis Sveriges bäst klädda!  

Annons

– Tack! Jag kan inte säga att det är det viktigaste priset jag fått, eftersom jag inte fått så många. Men om jag hade fått det, så hade det varit det!

Beskriv din stil!

– Jag är en periodare och det beror på vad jag gör. Plockar fram det kvinnliga när jag står på scenen, annars är det bekvämt som gäller.

Favoritdesigner topp 3?

– Ida Lanto, Diana Orving och Ida Klamborn.

Hur klär du dig till fest?

– Avslappnat för att kunna dansa. Säger jag, fast jag brukar sällan dansa.

Men på galan då?

– Jag kommer nog gå hem och lägga mig, men man vet ju aldrig!

 

ÅRETS MODELL: Hedvig Palm

Juryns motivering: Hon har blivit catwalkens drottning, varmt välkommen och hemtam i alla de stora modemetropolerna. Likt en skicklig skådespelerska anpassar hon sin look och förmedlar alltid en ny känsla. Proffsig, positiv och med en förmåga att förhöja varje outfit är hon de stora modehusens favorit. Årets modell är Hedvig Palm.

_MG_0127

Hon blev upptäckt som 15-åring men har jobbat heltid som modell senaste 1,5 åren. Hon är redan stammis på Pradas catwalk och har till och med hejat på Miuccia. Ibland får hon nypa sig själv i armen!

Annons

Hur känns det att vara Årets modell?

– Jättekul!

Vad betyder ELLE för dig?

– ELLE är det största svenska modeforumet. Och min mamma har alltid köpt den.

Karriärmässigt, vilket har varit din största framgång och vad har varit det värsta bakslaget?

– Jag har gått väldigt mycket visningar, det kan man väl se som en framgång. Prada och Valentino är favoriter att gå, jag har jobbat med dem sedan jag började. De gör väldigt fina kläder. Bakslag har jag inte haft några än, men det är klart att det hänt att jag fått skor som är omöjliga att gå i. Men då brukar jag säga till.

Ditt bästa tips till den med modelldrömmar?

– Ha ett öppet sinne och våga vara ful. Våga visa din personlighet. Jag har utvecklats jättemycket, man kan inte kunna allt från början. Och så måste man komma ihåg att det är en slump vem som blir stor och hur det går. Jag har faktiskt ingen aning om varför jag hamnade här, jag kan inte se det själv.

Annons

Utöver modellandet vill du gärna bli forskare?

– Ja jag gillar naturämnena. Jag är nyfiken på hur allt fungerar. Jag älskar matte och problemlösning.

Ditt galnaste catwalkminne?

– Jag ramlade pladask på en NK-visning, men det var ingen fara, sådant händer!

Vem är den snällaste designern?

– Proenza Schouler är trevliga och coola, och Jason Wu. Prada är trevlig, men alla har en väldig respekt för henne. Jag har hälsat på henne men oftast är mina fittings mitt i natten och då har hon gått hem för att sova.

Hur ser din egen garderob ut?

– Ganska avslappnad, jag önskar att den var mer Céline-aktig! Jag har mycket herrskjortor, raka sköna jeans och sneakers.

 

H&Ms & ELLEs NYKOMLINGSSTIPENDIUM: Lamija

Juryns motivering: Årets nykomling balanserar skickligt mellan två olika kulturer som ger uttryck för en modern kvinnlighet. Välgjort med utsökt handarbete och detaljrika dekorationer som accentuerar och förstärker de kvinnliga formerna – det är skulpturalt, sexigt och starkt. ELLEs & H&Ms nykomlingsstipendium 2016 går till Lamija.

_MG_0006

Hon ser det monotona i att brodera eller sticka som terapi och vill berätta om sitt personliga barndomstrauma på flykt från Balkankriget, genom sina kollektioner. Lamijas modekreationer är en stark upplevelse.

Annons

Hur känns det att vinna?

– Fantastiskt, en stor ära. Speciellt eftersom jag inte har visat så många säsonger. Det är roligt att mitt mode och min historia har uppfattats korrekt.

Vad betyder ELLE för dig?

– ELLE har alltid varit det högsta och bästa för mig, det var ELLE jag drömde om som liten i Växsjö.

Har du kvar det första plagg du skapade?

– Ja en blus i spets, jag trivdes med att arbeta i strukturer redan då. Den ligger kvar någonstans hemma hos mina föräldrar.

Varför blev du designer?

– Om man bortser från mitt stora modeintresse så är det ett uttrycksmedel för att bearbeta mitt trauma, mode är mitt sätt att berätta om det.

Vem är din förebild?

– Marcus Söder, som har varit men mentor sedan starten. Han är en fantastisk person som har åstadkommit så mycket men ändå har tid att hjälpa och stödja nybörjare.

Längsta tid du lagt på att skapa ett plagg?

– Som mest inför en visning har jag jobbat fem dagar i streck med broderier till plagg och accessoarer, med bara ett par timmars sömn. Jag satt på mina föräldrars vardagsrumsgolv med en tensmaskin på ryggen för att orka.

Annons

Framtidsmål?

– Att kunna livnära mig på det här, för jag kan inte se mig själv göra något annat. Nu är det knapert. Jag måste få igång en webshop.

Modeidoler?

–  Balenciaga för silhuetten, Prada för broderierna, Alaïa för hantverksmässigheten, Alexander McQueen för det ljusa och det mörka och Hussein Chalayan för berättar tekniken.

Hur ser din egen garderob ut?

– Jag har ju bara ett ex av varje plagg i mina kollektioner och de är alltid på presslån …  Så det blir mycket second hand. De plaggen har bättre skrädderi och silhuett än moderna.

 

ÅRETS DESIGNER: Ida Sjöstedt

Juryns motivering: Med imponerande konsekvens har hon mejslat fram en helt egen stil, där paljetter, tyll och spets är viktiga ingredienser. Hon väljer hellre rosa än grått, och styr sitt märke med det sagolika som ledstjärna. Med sina romantiska plagg förverkligar hon drömmar för alla prinsessor – både de som vill klä sig som en sån och de som faktiskt har prinsessa som titel på visitkortet. Årets Designer är Ida Sjöstedt.

_MG_0215


Ida fick ta emot priset från kulturministern Alice Bah-Kuhnke. 

I 15 år har hon gjort den svenska modescenen lite härligare, lite tyllfluffigare, lite mer romantisk. Hon snålar inte med paljetterna – och det älskar ALLA, både äkta och oäkta prinsessor.

Annons

Hur känns det?

– Jätteroligt, äntligen!

Vad betyder ELLE för dig?

– Det är modetidningen nummer ett i Sverige sedan så länge jag kan minnas, jag har alltid älskat ELLE. Först var det Bamse, sedan KP, Frida, Vecko-Revyn och så på högstadiet började jag prenumerera på ELLE.

Vad i din egen personlighet uttrycker din design?

– Jag är en öppen person på alla sätt. Jag vill utmana idéer om vad som är god smak. Jag brinner för att få kvinnor att känna sig vackra och bekväma och det tror jag också är nyckeln till min framgång.

Var kommer prinsessdrömmen ifrån?

– Den har väl de flesta barn. Jag har alltid lockats av det traditionellt feminina och romantiska, mode som verklighetsflykt. Jag har alltid varit besatt av vackra saker, redan som liten längtade jag efter en Barbiedocka. Men på 70-talet var det inte som nu att man blir matad med Disneyprinsessor. Då var det mer svårtillgängligt.

Vad är roligast och vad är svårast med ditt jobb?

Annons

– Roligast är att få göra det jag älskar varje dag. Svårast är alla administrativa delar, och ekonomin. Men så måste det ju vara, annars skulle det inte vara ett jobb.

Hur skulle du beskriva samarbetet med våra svenska prinsessor?

– Prestigefyllt. Annars är det precis som att jobba med couture med vanliga privatkunder. Jag är aldrig nervös för kommentarer från press eller tyckare, det viktigaste är att kunden är nöjd och att jag är nöjd.

Har du någon klänningsidé som du inte vågat testa ännu?

– Nej jag testar allt.

Drömperson att klä?

– Någon på Oscarsgalan. Svårt att välja en speciell person, magin kommer när rätt person bär rätt klänning.

Älsklingsmaterial?

– Spets.

 

ÅRETS INTERNATIONELLA DESIGNER: Alessandro Michele/Gucci

Juryns motivering: Han kallades in till det krisande italienska lyxvarumärket och rivstartade sitt arbete med en radikalt ny look. Maximalism, personliga detaljer och excentrisk femininitet klev tillbaka in på catwalken i en av årets mest omtalade kollektioner. International designer of the year är Alessandro Michele för Gucci.

_MG_0184

 

ÅRETS FOTOGRAF: Boe Marion

Juryns motivering: Med filmisk underton och en historia i varje bild väcker hans modebilder alltid nya tankar och får känslor och minnen att bubbla upp till ytan. Det är ett berättande som är formmässigt fulländat, vackert och gåtfullt, stämningsfullt skiftande mellan ljus och mörker. Årets fotograf är Boe Marion.

_MG_0302

Han heter Øyvind egentligen, kommer från Oslo, bor i Sverige och jobbar över hela världen. 2015 gjorde han stora kampanjer för BCBG Max Azria och Hervé Léger och årets mest imponerande modereportage i ELLE: 24 sidor fotograferade i Roslagen med flera modeller, barn och med trolsk sommarstämning.

Annons

Grattis till priset!

– Tack! Heder och ära till mig, det är kul. Jag trodde aldrig att det kunde gå så här fort, jag har bara jobbat professionellt i tre år.

Hur började ditt intresse för fotografi?

– Jag fick en kamera i present av min farsa när jag var åtta. Det var nåt med det där att plåta, skicka iväg en filmpåse och få tillbaka bilder. Sen har intresset gått upp och ner. Jag åkte mycket skateboard och blev själv fotograferad, då fick jag upp ögonen för kameran igen.

Du får priset för dina bilders filmiska kvaliteter.

– Ja, det är så jag försöker tänka i alla mina bilder, att ha ett berättande, tänka som en saga eller historia. Jag vill ha mystik och natur, gärna i kombination. Jag är intresserad av det nationalromantiska och kopplingen till modets edge och nu-känsla.

Fotografiska förebilder?

– Jag gillar många dokumentärfotografer som drar åt konsthållet, som Elliott Erwitt,  Robert Capa och Martin Parr. Jag är en stor beundrare av Mikael Jansson och allra mest inspirerad är jag nog av Bruce Weber. Jag känner igen mig i hans romantik, jag är inte så hård och kantig.

Annons

Planer för 2016?

– Massor av jobb och två bokprojekt. Den första boken kommer i mars, det är 200 sidor med naturbilder från Norden och vackra ansikten. Det andra projektet handlar om ungdomar och det kan jag inte berätta så mycket om än …

Plåta festbilder då?

– Herregud … vad ska jag svara på det? Det är inte riktigt min grej men jag plåtar allt och alla hela tiden!

 

H&Ms OCH ELLEs CONSCIOUS AWARD: Filippa K

Juryns motivering: De har gjort sig kända för sina uppdaterade modeklassiker – en stil som kommit att representera det skandinaviskt avskalade modet. Hållbarhet är grundkonceptet på företagsagendan med ständigt nya idéer som hållbara material, egen secondhandbutik, uthyrning av plagg och cirkulär ekonomi. Årets H&Ms & ELLEs Conscious Award går till Filippa K.

filippa k 1G9A4789

Elin Larsson är Sustainability manager, hållbarhetschef, på Filippa K och brinner för frågor om hur kan vi shoppa och klä oss mer (miljö-)medvetet.

Annons

Hur tänker ni kring hållbarhet?

– Att jobba hållbart har alltid varit viktigt för Filippa K, ändå sen början har filosofin varit att kläderna ska leva länge. För några år sen kom vi till en punkt där vi började tänka om, vi var tvungna att tänka mode på ett nytt sätt – allt från hur vi producerar till hur kunderna kan tänka mer medvetet. Ledstjärnan är den optimala garderoben.

Och hur ser den ut?

– Den är mindre och består av en hållbar bas. Sen kommer man alltid vilja komplettera och det kan man göra på olika sätt. Köpa hållbart producerat eller second hand, byta, låna eller till och med hyra.

Ja, berätta om Filippa K:s uthyrning!

– Vi har ett leasingkoncept och man kan hyra vilket plagg man vill för 20 procent av priset i fyra dagar. Perfekt för en fest eller en affärsresa. Och ett bra sätt att testa ett plagg – många köper loss det sen.

Vet du om någon har hyrt en klänning till ikväll?

– Nej, men jag hoppas det!

Annons

Vad har ni för miljöplaner för 2016?

– Vidareutveckla uthyrningen och second hand och en väldigt spännande innovation med klimatpositiva textilier.

Klimatpositiv?

– Ja, ingen påverkan alls – utom en positiv! Men det kan jag inte berätta mer om än tyvärr.

 

ÅRETS LOOK I SAMARBETE L’OÉRAL PARIS: Miriam Bryant

Juryns motivering: Med sin souliga röst och uppenbara känsla för stil gick hon rakt genom rutan och in i våra hjärtan. Signaturdetaljer som de röda läpparna och det avundsvärda håret i kombination med en naturligt bakåtlutad modecoolhet gör henne till en på alla sätt modern stilikon. Årets look går till Miriam Bryant.

_MG_0267


Miriam fick ta emot priset från L´Oréal Paris Teresa Grundin. 

Hon drog fram genom Så mycket bättre som en virvelvind och charmade alla med sin rättframma stil och sin coola, accessoartäta look.

Annons

­

Årets look alltså, hur känns det?

– Jag är glad. För om folk hade tyckt att jag var skittråkig hade jag nog inte vunnit. Men jag vet inte, jag tänker inte så mycket på min look. Jag brukar sätta upp håret om jag har en dålig hårdag och ta på mig något bekvämt. Jag tar kängor för att det är bekvämt till exempel, jag gillar inte klackar, min stil över huvud taget är inte så … tjejig.

Till fest då?

– Allt handlar ju om att vara bekväm så att man känner sig säker. Men på ELLE-galan ska jag för första gången i mitt liv ha långklänning på mig! Det var Ida Lanto som hörde av sig och frågade om vi skulle göra något ihop. Jag har väl också drömt om en prinsessklänning och det kommer det att bli – men lite mörkare, som jag.

Hur viktiga är accessoarer för dig?

– Jag gillar accessoarer, det gör jag. Ringar är viktiga för mig och näsringen har jag haft sen jag var tolv. Tatueringar som accessoar är också profilhöjande, jag gillar att det oftast finns historier bakom. Det är sexigt.

Annons

Hur många har tatueringar har du?

– Typ 25. Eller ganska exakt 25 om man räknar de på fingrarna.

Och hur är din sminklook?

– Åh, jag älskar smink, det är skitroligt. Ögonbryn är min viktigaste grej. Förut hade jag alltid sotade ögon, nu tycker jag att det är snyggt med bara mascara. Och bryn då!

Vem hade bästa looken i Så mycket bättre?

– Jag! Ah, förutom mig? Andreas Kleerup. Han är den enda som kan pull off en Intersport-t-shirt, blommiga badshorts och badtofflor.

Stilförebilder?

– Jag har faktiskt inga. Det kanske jag borde ha? Nä …

 

ÅRETS ACCESSOARDESIGNER: All Blues

Juryns motivering: På bara fem år har de rest från ett kök i Stockholm till samarbeten med stora modemärken och musikvärldens stjärnor. Med ädelmetaller, unisexstil och rena linjer har deras smycken skaffat sig en självklar plats som pricken över i:et i våra outfits. Årets accessoardesigner är All Blues

_MG_0176

Smyckena från Fredrik Nathorst och Jacob Skragge hänger numera på alla från Solange Knowles till Star Wars-stjärnan John Boyega. Men allt började som snabba skisser på ett A3-papper.

Annons

Hur startade ni ert företag?

– Vi lärde känna varandra efter gymnasiet, och insåg att vi hade gemensamma intressen och en dröm om att starta något eget. Det slutade med att vi satte oss och skissade upp en smyckeskollektion i Fredriks mammas kök och lyckades sälja in den på NK och Nathalie Schuterman. Efter det var vi ju helt enkelt tvungna att göra den på riktigt!

Det går att specialbeställa smycken från er kollektion. Vilken är den mest konstiga förfrågan ni fått?

– En vigselring som enligt måtten var så stor att den skulle passa på någon varelse i Harry Potter. Men vi tillverkade den och den blev gigantisk. När kunden själv fick den insåg han förstås att han mätt fel, även om han själv var en väldigt stor person.

Vilka är era personliga favoriter från den senaste kollektionen?

Fredrik: Vårt armband Carved bracelet. Älskar sättet som det produceras på, att det helt enkelt karvas fram ur ett metallblock. Det skapas utifrån och in. Känns som man har en bit sten runt handleden.

Annons

Jacob: Armbandet Pyramid Triangeln. Det var det första smycket som vi tillverkade i silver, så det har en nostalgisk betydelse för mig. Och i dag, tre år senare, har jag fortfarande inte tröttnat på det – det är enkelt och avskalat men har ändå något som gör att det fortfarande känns intressant.

Hur ser er nästa kollektion ut?

– Vi kommer fortfarande vara ett unisex-företag, men nästa kollektion kommer vara något kvinnligare. Vi kommer till exempel lansera örhängen. Allt visas på modeveckan i Paris.

 

ÅRETS HEDERSPRIS: Fotografiska

Juryns motivering: Modefotografi är inte längre bara en angelägenhet för en liten skara pålästa nördar utan ett självklart intresse även för den breda allmänheten. Det är bland annat tack vare den här aktören, som med ett sällsynt driv och stor fingertoppskänsla har jobbat för att lyfta fram modefotografiet i strålkastarljuset. Årets hederspris går till Fotografiska.

_MG_0310

Sedan invigningen den 20 maj 2010 har grundarna och bröderna Jan och Per Broman visat legender som Annie Leibovitz, David LaChapelle och Nick Brandt på Fotografiska i Stockholm, och lyckas ständigt hålla intressanta och aktuella utställningar där.

Annons

Grattis till priset, hur känns det?

– Det känns fantastiskt roligt att få ett sådant spetsigt pris från ELLE. På Fotografiska visar vi ju de bästa fotografierna i alla kategorier, så att få ett pris i en sådan riktad kategori är verkligen ett erkännande.

Vad tror ni att modefotografi betyder för fotobranschen i stort?

– Det finns en kreativitet i modefotografin som lockar några av de allra bästa fotograferna. De får ju där möjlighet att jobba med stora team, stora produktioner och med de allra bästa förutsättningarna. Modebranschen är ju lite av en plantskola för nya fotografer, också. En spännande genre!

Vilken utställning är ni själva mest stolta över?

Jan: Den vi visar just nu, Magnus Wennmans ”Där barnen sover”. Vår önskan är ju att beröra människor, och den är otroligt stark och aktuell.

Per: Håller med. Jag är också stolt över utställningen vi hade med Sarah Moon. En fantastisk person med en helt egen inställning till fotografi. I och med att vi får möjlighet att träffa nästan alla våra utställare, så blir det såklart väldigt personligt.

Annons

Vad händer framöver på Fotografiska?

– Vi kommer den 30 januari att öppna vår bar som kommer ha öppet till 01 på fredagar och lördagar. Vi kommer ha fokus på alkoholfria drinkar samt underhållning från scenen. Förra året hade vi bara stängt två dagar, men i år funderar vi på att ha öppet även på julafton. Vi är en inkluderande mötesplats och vet att många vill ha någonstans att ta vägen även då.

När kommer modefotografiutställningen från ELLE genom tiderna?

– Vi vet inte (skratt)! Vi får ta och börja planera den nu.

 

ÅRETS BLICKFÅNG: Swedish Stockings

Juryns motivering: Modebranschens arbete mot en mer miljövänlig produktion drivs på av dem som vågar tänka nytt. När idéerna kring hållbarhet dessutom kombineras med hög modegrad, och ett så nödvändigt plagg som strumpbyxor, då blir vi riktigt imponerade. Vinnare i kategorin Årets blickfång är Swedish Stockings.

_MG_0198

Filmen Glödlampskonspirationen tände en idé hos Nadja Forsberg – det borde kunna gå att göra miljövänliga strumpbyxor. Hon tog kontakt med Linn Frisinger och nu driver de framgångsrikt företaget Swedish Stockings tillsammans.

Annons

Varför tror ni att just ni fick det här priset?

– Det är en bekräftelse på att det vi gör har en betydelse. Det känns förstås fantastiskt!

Vad är det som gör era strumpbyxor miljövänliga?

– De tillverkas i återvunnet, certifierat och ekologiskt nylon och stickas i Italien. Vår tillverkare har också ett utvecklat miljötänkt – elen till produktionen kommer från solceller och vattnet från färgningen renas. Även förpackningarna tillverkas i återvunnet material. Men även om miljötänket är grunden, så är vi också extremt noga med kvaliteten och designen på våra produkter.

Vad är det med Sverige och just strumpor, Happy Socks, är ju ett annat exempel?

– Kanske att vi fryser så här (skratt)! Nej, det har nog mer att göra med att Sverige är ett bra land för entreprenörsskap samt har en bra modedesignscen, här föds och förverkligas många idéer.

Hur ska man tänka när man stylar sina strumpbyxor?

– Att det är mer än en accessoar, att det är ett eget plagg. Roligare än byxor, till exempel! Och skönt att ha på sig.

Annons

Vad gör man när era strumpbyxor har gjort sitt? Återvinner ni dem igen?

– Den frågan får vi ofta – men svaret är tyvärr nej. Det går inte att göra – ännu. De färdiga strumpbyxorna innehåller ju även andra produkter, som bomull, till exempel. Och än så länge finns inget bra sätt att separera produkterna och ta hand om dem. Men vi jobbar på det!

 

ÅRETS BÄST KLÄDDA MAN: Roy Fares

Juryns motivering: Årets bäst klädda man: Roy Fares En klassiskt preppy look, ett osvikligt sinne för detaljer och en förmåga att få allt att sitta perfekt. Stilig som få kan han lyfta även det mest vardagliga plagg till nya höjder. Delicious, helt enkelt. Årets bäst klädda man är Roy Fares.

_MG_0290

Dessertvirtuosen Ray Fares kan mer än trolla fram läckra efterrätter, göra kokböcker eller döma bakverk i TV – han har också en stilkänsla som få.

Annons

Hur skulle du själv beskriva din stil?

– Väldressad och klassisk. Jag sticker inte ut speciellt mycket, men har stenkoll på alla detaljer, så att helheten blir bra. Min stil speglar min personlighet, jag tycker om att ha ordning och reda.

Vilka är dina favoritdesigners?

– Jag gillar Ralph Lauren, deras kostymer sitter bra på mig. Lindeberg har också fantastiska kostymer, och jag gillar även många andra av deras plagg. Axel Arigato gör grymma sneakers, med extremt genomtänkta detaljer. Även Lanvin är en favorit.

Vilken är din värsta stilmiss?

– Jag har nog inte gjort någon sådan… än (skratt)! Men mitt absolut sämsta modeköp är ett par dyra skor med enorma metalldetaljer som vägde ungefär 2 kilo – styck! Dem använde jag bara en gång.

Vilket är ditt bästa stiltips?

– Bär alltid plagg som du känner sitter perfekt och som du känner dig trygg i. Då blir det snyggt, helt enkelt. Ett annat råd är att ta hand om dina kläder. Ha respekt för dem. Investera i kvalitet och hantverk, det lönar sig. Impregnera skor, använd skoblock, tänk på att man kan förändra och sy om en kostym, till exempel. Sådant var man mycket bättre på förr, det är dags att ta tillbaka det tänket.

Annons

Vad blir ditt nästa modeinköp?

– En riktigt snygg vårjacka! Det brukar jag tänka varje år, men så vips är våren över. I år ska jag vara ute i god tid.

 

ÅRETS MAKEUPARTIST: Linda Öhrström

Juryns motivering: Hennes makeuper är lika artistiskt färgstarka som hennes passion för det ekologiska mot huden. Med sin förmåga att tänka nytt och ifrågasätta det invanda är hon en inspiratör som pekar ut vägen mot en renare, snyggare och mer hälsomedveten framtid. Årets makeupartist är Linda Öhrström.

arets makeup artist _900x1350_72_100


Linda Öhrström kunde tyvärr inte vara på plats och ta emot priset på scen. 

Hej Linda, grattis till det välförtjänta priset som årets makeupartist! Kommentarer till priset?

Annons

– Det är alltid oväntat och ett jättehärligt bonuspepp att bli utsedd till årets makeupartist. Den här gången blev jag gladare än någonsin, de senaste två åren har jag fokuserat på att städa i sminkväskan för att köra helt naturligt och ekologiskt. Att arbeta med smink utan farliga kemikalier och fortfarande kunnat tala mitt bildspråk har varit den största utmaningen. Det här priset är ett stort erkännande och ett bevis på att det fungerar!

Makeuptrend för våren 2016?

– Äntligen blir det lite smink! Efter flera säsonger av naturligt fick man äntligen se lite fantasi och färg på visningarna. Gröna ögonbryn blir kanske inte det mest bärbara, men en röd läpp och eyeliner kommer vi nog få se i vår.

Ditt allra bästa sminktips till vardags respektive fest?

– Läppstift såklart! Preppa naglarna i matchande eller kontrasterande färg så lägger du på en läpp till kvällen. Ett naturligt läppstift passar också bra som cremerouge till kinderna på dagtid.

Annons

Hur festar du helst?

– Just nu blir det mycket 90tals-rave runt lägerelden. I kväll firar jag med en stor väldekorerad cocktail och några vändor på dansgolvet!

Ditt bästa ELLE-gala-minne?

– Första gången jag fick ta emot Ellen! Det var första gången jag var på ELLE-galan, jag hade precis börjat jobba i Stockholm efter några år i London och trodde inte att någon hade märkt mina jobb. Jag tror jag drack den där jättestora champagneflaskan ganska snabbt!

 

Pristagarna för 2016 har utsetts av en jury bestående av: Ordförande Cia Jansson (chefredaktör och modechef ELLE Sverige), Peter Andersson (creative director och producent PAP Studio), Daniel Lindström (modechef  och creative director Café), Susanne Ljung (redaktör Stil i P1), Lisa Lindqwister (creative advisor och stylist ELLE), Robert Rydberg (stylist), Susanna Strömquist (modejournalist), Camilla Åkrans (fotograf), Catarina Midby (hållbarhetschef H&M), Ann-Sofie Johansson (creative advisor H&M), Marie Nilsson Peterzén (grundare och creative director Vagabond), Petra Buchinger (showroom manager H&M), Lisa Corneliusson (grundare och redaktör Make it last), Michael Schragger (VD The sustainable fashion academy), Nina Oja (art and creative director ELLE).

Annons