Stockholms godaste majskolv

09 sep, 2013
AvRebecca Wictor
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
IMG_2570

I helgen har det varit Taste of Stockholm, en fine dining-festival som hålls i hela världen men nu har kommit även till Stockholm. Några av våra mest kända och duktigaste kockar och krögare var på plats och vi var självklart där och provade några av deras rätter. Bäst? En majskolv med tryffel från Adam Dahlberg och Albin Wessman.

Ni kan ju tänka er. En kolgrillad majskolv penslad med tryffel, sen täckt med en rökt smörkräm och så lite chilipulver på toppen. Den smalt i munnen och jag blev inte förvånad när den utsågs till festivalens godaste – senare under helgen.

Annons

Adam och Albin serverade även de här godingarna. Fiskkroketter med svartkål och rökta chips.

Jag träffade även Niklas Ekstedt som berättade hela historien bakom framgångssagan bakom restaurangen Ekstedt där allt lagas över levande eld. Det finns ingen el i köket. Under tiden han berättade om hur han blev förvånad när de fick ta emot en Michelinstjärna – restaurangen är så mycket mer ruffig än de fine dining-restaurangerna som normalt får stjärnor – så lagade han en rätt från restaurangen. Han visade hur han tog hö, satte fyr på det och la en pilgrimsmussla på höet. Sen satte han eld på mer hö och la över. Så får gästen själv ta bort höet och sedan njuta av sin rökta pilis.

Niklas tillagar pilgrimsmusslor och berättar om hur det var att starta restaurangen Ekstedt.
Niklas tillagar pilgrimsmusslor och berättar om hur det var att starta restaurangen Ekstedt.
bild[1]
Annons
IMG_2569

Jag lyssnade även på Rene Redzepi från Noma (utsedd till världens bästa restaurang tre år i rad 2010-2012). Det är alltid roligt att höra hur en sann matnörd berättar om hur han ser på och lever mat.

En riktigt trevlig fredag hade jag. Jag fick gott sällskap av Stina Patetsos, som bloggar på expressen och är känd från Sveriges Mästerkock samt hennes bloggkollega Ulf Elving. Vi provade några goda rätter som Ulf Wagner bjöd på – 63-graders ägg med löjrom och sen en hummersallad. Till det provade vi hans nya vin från Sydafrika, riktigt härligt tillsammans. Trevlig sällskap, god mat och fint väder. Denna helg var Stockholm lite härligare än vanligt.

Annons