Kombinera mat och öl? Tänk på det här!

15 nov, 2016
AvSofia Börjesson
Vilken öl passar egentligen till vilken mat?
Att en svalkande öl är gott till maten är det många som tycker, men vilken öl passar egentligen till vilken mat? Faktum är att lika smaker inte alltid leker bäst!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det finns alltid en öl som passar till det du har på tallriken, och det är tack vare den otroliga smakvariationen som drycken erbjuder – och kolsyran. Bubblorna gör att att maten upplevs som mindre söt och mindre salt och de balanserar hetta och fett. Dessutom lyfts matens aromer fram av kolsyran.

Men det räcker inte med kolsyra för att få en bra smakkombination mellan öl och mat. Så här är några andra saker du bör tänka på nästa gång du ska bjuda på öl till maten.

1. Matcha ölets fyllighet

Ska du bjuda på kraftig mat? Då gör du bäst i att servera ett robust öl. Och tvärtom kan du tänka när du bjuder på elegantare smaker – då passa det bättre med en lättare öl. Ofta kan man se alkoholhalten som ett ungefärligt mått på ölets fyllighet, men man kan också titta på Systembolagets gradering.

Tips på kombination: Ost med mörkt belgiskt öl, svenskt julbord med fylligt mörkt öl, viltgryta med ale eller stout, sallad med ljus lager.

Annons

2. Söt mat ger beskare öl

Eftersom sötma i maten reducerar sötman i ölet upplevs beskan ofta som starkare. På samma sätt reducerar syra i maten syran i ölet – vilket gör att ölets upplevs sötare och mindre beskt. Salt och fet mat gör också så att ölet blir mindre beskt.

Tips på kombination: Löjrom med en ljus ale, gubbröra med mörk öl, besk öl (till exempel en tjeckisk pilsner) till smakrik köttsoppa.

3. Hetta ger beska

Ska du äta en stark maträtt kan det vara bra att veta att het mat förstärker ölets beska. Och det kanske inte är det man svalka gommen med när näsan rinner av hetta.

Tips på kombinationer: Stark thaimat med veteöl.

4. Kontraster tar smaken till nya nivåer

Vi har redan varit inne på att lika smaker leka bäst, men riktigt så enkelt är det inte. För att även om det är ett enkelt sätt att kombinera behöver det inte alltid vara det allra bästa. Att matcha öl och mat som har kontrasterande smaker kan vara svårt och kräver träning. Men det finns säkra kort även här! Bland annat passar fruktiga öl bra till söta chokladbaserade desserter.

Tips på kombinationer: Stout med rostade toner tillsammans med skaldjur.

Läs också: 7 saker som passar att äta till whisky

Choklad och ost passar bra till whisky.
Choklad och ost passar bra till whisky.

Källa: Systembolaget, Sveriges bryggerier

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons