Skillnaden på olika sorters kaffe
Vi svenskar konsumerar näst mest kaffe i hela världen. I genomsnitt dricker vi 3,2 koppar om dagen, vilket motsvarar nio kilo kaffe per person och år. Dagligen konsumeras 2,7 miljarder koppar kaffe världen över!
Bryggkaffe ligger fortfarande svenskarna varmt om hjärtat, men många har också en kaffemaskin hemma eller köper sitt kaffe ute. Det är dock inte helt lätt att hålla reda på alla sorter, så här kommer en lista!
1. Espresso
En espresso är en liten stark kaffe. Kan serveras både enkel och dubbel.
2. Ristretto
En ristretto är en espresso med halva mängden vatten. Dricks i en klunk.
3. Lungo
En lungo är istället en espresso med dubbla mängden vatten.
4. Americano
En americano är en espresso som är utspädd med ännu mer vatten.
5. Cortado
En cortado är en dubbel espresso med lika mycket varm skummad mjölk.
6. Caffè Latte
En caffè latte består av 1 del espresso och 3 delar varm mjölk.
7. Cappuccino
En cappuccino består av 1 del espresso, 1 del varm mjölk och 1 del skummad mjölk, vilket ger en mjuk och krämig känsla.
8. Flat White
En flat white består av 1 del espresso och 2 delar varm mjölk, vilket gör att den uppleves mer intensiv än en cappuccino.
9. Caffè Mocha
En caffè mocha består av 1 del espresso, 1 del varm choklad och 1 del skummad mjölk.
10. Espresso Macchiato
En espresso macchiato är en espresso ”fläckad” med lite skummad mjölk på toppen. Ordet macchiato betyder fläckad på italienska.
11. Latte Macchiato
Enligt principen ovan är en latte macchiato istället mjölk ”fläckad”med kaffe. Den upplevs som mjukare än en cafe latte och istället för att börja med espresso börjar man med mjölk. Ett vanligt recept: 1 del varm mjölk, 1 del skummad mjölk och 1 del espresso.
12. Café au Lait
Café au lait är franska för ”kaffe med mjölk”. Det vanligaste är att man får lika delar bryggkaffe och varm mjölk.
13. Decaffeinato
Decaffeinato betyder koffeinfritt kaffe och kan serveras både med och utan mjölk.