Stefans vintips: Bästa vinerna till pasta och risotto
Mille grazie – tusen tack Italien för pasta och risotto! Vi får miljoner möjligheter att njuta av goda rätter. Pasta och risotto ger oss både smarta vardagsrätter och lyxiga festmåltider.
Vilka viner passar bäst till pasta och risotto?
Det säkraste sättet att hitta matchande viner, är att se närmare på smakerna i våra recept med godaste pastan och risotton. Det har Stefan Saidac gjort åt oss. För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan den här veckan om två vita och fyra röda viner som passar till våra recept.
Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.
För fler vintips och topplistor med rött, vitt, rosé och mousserande, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.
1. Smakrik chardonnay och smakfull saffransrisotto
Boschendal 1685 Chardonnay (nr 6299), Sydafrika: Western Cape, 109 kr.
Vitt vin som vitt vin? Nja, ska det matcha en smaklig saffransrisotto med lax, ska det helst vara ett fylligt vitt vin. Som Boschendal 1685 gjort på druvan chardonnay. Vinet är fruktigt och en viss lagring på ekfat bidrar med en härlig fyllighet. Du kan med fördel också dricka vinet till lättare kötträtter som kyckling och kalkon. Att vinet heter Boschendal 1685 ger en vink om när gården grundades – och att vinmakarna knappast är nybörjare.
Recept: Saffransrisotto med lax & citronaioli
2. Pigg nyhet på tre druvor till risotto med tre ostar
Aubrade Le Prestige (nr 2186), Frankrike: Bordeaux, 109 kr.
En god fransk nyhet på Systembolaget och på vår topplista: Det vita vinet Aubrade Le Prestige är gjort på tre samverkande druvor: Sémillon, muscadelle och sauvignon blanc. Det gör vinet piggt, fruktigt och lagom fylligt till en risotto med smak av tre ostar från tre olika länder: parmesan, västerbotten och chèvre. Aubrade passar också fint till fiskar och fåglar. Bon appétit!
Recept: Risotto formaggio med tre sorters ost
3. Ekovin på findruva till vegolasagne med svamp
Cono Sur Pinot Noir Organic (nr 4641) Chile, 99 kr.
I Nya Vinvärlden med bland annat Chile i spetsen tänker man i nya banor. Inte minst vinproducenten Cono Sur som är ledande inom ekologiska odlingar. Men naturligtvis gör man också smakmässigt fina viner – som det här vinet på den eftertraktade och svårodlade findruvan pinot noir. Prisvärt så det förslår och utmärkt till en vegetarisk lasagne med svamp. Servera gärna vinet något svalare än rumstemperatur. Som etiketten antyder kan du också cykla lugnt, i alla fall när det gäller miljön.
Recept: Svamplasagne med spenat och ricotta
4. Elegant Bourgogne till krämig kycklingpasta
Beaujolais-Villages (nr 5003) Frankrike: Bourgogne, 89 kr.
Alla älskar inte kraftiga och sträva rödviner. Då finns det eleganta och lätta viner som Beaujolais-Villages. Vinet vinner knappast på att lagras: Njut av vinet ungt, vilket inte är svårt. Bakom vinet står legenden Georges Duboeuf som kvalitetsambassadör för hela Beaujolais. Servera gärna till en ljuvligt krämig kycklingpasta med spenat och soltorkade tomater efter recept av Catarina König. Gör som i Frankrike med den här typen av vin – låt det stå i kylen en stund så att det blir 12-15 grader. Och visst, Beaujolais-Villages är också gott alldeles på egen hand. Även prislappen är en ren njutning.
Recept: Krämig pasta med kyckling, spenat & soltorkade tomater
5. Som en gåva från Toscana till pasta med prosciutto
Brancaia Tre (nr 75501) Italien: Toscana, 139 kr.
Brancaia Tre är litet mästerverk som kan liknas vid en legendarisk Supertoscanare: Toscanas egen nationaldruva sangiovese får här sällskap av merlot och cabernet sauvignon. Vinet är förstås inte gratis, priset är dock som en gåva precis som smaken. Det matvänliga vin passar utmärkt till en pasta med prosciutto, vitlök och färska kryddor som basilika och oregano. Vi tackar Ernst för receptet och Brancaia för vinet som alltid är bra att ha hemma – för såväl väntade som oväntade besök.
Recept: Enklaste bjudpastan med prosciutto
6. Frankrike och Italien i samma lag till pasta bologense
Tirrenico Marchesi Mazzei (nr 72939) Italien: Toscana, 159 kr.
Var med om en modig flytt: Stolta franska druvor som cabernet sauvignon, petit verdot och cabernet franc flyttas från Bordeaux över italienska gränsen och rotas i hjärtat av Toscana. Efter flytten skapas också det modiga vinet Tirrenico. Det är förstås familjen Mazzei som vågar och lyckas. Det har man gjort sedan 1435. Nu i höst har vinet gjort entré på Systembolagets hyllor och får fina betyg i tidningar – vilket ger en plats på Vinbetygets topplista. Tirrenico som lagras på franska ekfat är fylligt och smakrikt – perfekt till grytor och kötträtter med mycket smak. Kanske en pasta bolognese där köttfärsen modigt byts mot välkryddad lammfärs?