Stefans Vintips: Bästa vita vinerna till matiga sallader
För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan Saidac den här veckan om fem mycket prisvärda vita viner till våra goda sallader.
Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.
Lätta viner till lätta rätter – som sallader
Kraftiga röda viner kan fullständigt överskugga lättare maträtter som sallader. Och omvänt, ett lättare vin kan smakmässigt försvinna till kryddig och kraftig mat. Hur ska man då få vinet och maten att samspela och komplettera varandra? Ett bra sätt att välja vin efter tumregeln ”lätta viner till lätta rätter”.
Sallad är enkelt, smart och också mättande
Sallader är mer än bara nyttiga. Det är enkelt och går knappast misslyckas med. Dessutom kan ju sallader göras i lugnt förväg och behöver inte en sekundpassas som vissa andra rätter. Sallader kan ju också varieras i det oändliga.
På hösten vill vi ha lite matigare sallader. Som Elle mat & vins goda och mättande sallader med lax, kycklingfilé, halloumi, räkor, rödbetor och chèvre.
Här är fem utvalda viner från VinBetygets vita topplista som passar särskilt bra till våra sallader.
1. Pigg nykomling till hälsosallad med halloumi och bulgur
Haut Marin (nr 2089), Frankrike: Côtes de Gascogne, 75 kr.
Det här vita vinet är en mycket trevlig och prisvärd nyhet på Systembolaget. Haut Marin är också allsidigt matvänligt med en finstämd mix av druvor. Vingården i Côtes de Gascogne vid kusten arbetar enbart med hållbart jordbruk. Det unga vinet ska dock drickas ungt – gärna till en hållbar hälsosallad med halloumi, bulgur och annat gott.
Recept: Hälsosallad med halloumi, bulgur, keso & avokado
2. Krispig riesling möter gärna smakrik laxsallad
Leitz Eins Zwei Dry Riesling (nr 5822), Tyskland: Rheingau, 99 kr.
Johannes Leitz var knappt tonåring när tog över familjens klena vingård. 30 år senare är vingården tio gånger större och vida känd för sina fina och torra rieslingviner med låg sockerhalt. Däremot har Leitz Eins Zwei Dry en hög fruktighet, som gör att vinet mycket väl matchar en smakrik sallad med rökt lax. 99 kronor måste ses som ett fynd, särskilt som vinet också passar så bra till drink.
Recept: Varmrökt laxsallad med pasta & krämig örtsås
3. Sommeliernas favorit till skördesallad med kyckling
Leth Grüner Veltliner Familien Reserve (nr 76570), Österrike: Wagram, 119 kr.
Vita viner från Österrike hyllas allmänt av sommelier – ofta viner som framställs på nationaldruvan Grüner Veltliner. Leth Familien Reserve är torrt och samtidigt fylligt och fruktigt. Det gör att vinet passar bra till ljust kött som kycklingfilé – som här i en härlig skördesallad där parmaskinkan fungerar som en krydda.
Recept: Skördesallad med parmalindad kycklingfilé
4. Fransk elegans till räksallad med extra allt
Jadot Coteaux Bourguignons (nr 71808), Frankrike: Bourgogne, 119 kr.
Den klassiska vinregionen Bourgogne är känd för sin kvalitet. Härifrån kommer också riktigt bra viner som inte kostar en förmögenhet. Som Jadot Coteaux Bourguignons för 119 kr. Det fruktiga och aromatiska vinet med nyanser av citrus passar alldeles utmärkt till en riklig räksallad med många smaker. Även till rätter med kyckling och kalkon.
Recept: Räksallad med avokado, quinoa & pocherat ägg
5. Druvan och salladsosten som är ett mycket lyckligt par
Château Coucheroy Sauvignon blanc (nr 4136) Frankrike: Bordeaux, 129 kr.
Är du också en Sauvignon blanc-älskare? I smakvärlden finns det vissa par som är ovanligt lyckliga tillsammans. Som viner på druvan sauvignon blanc och den franska getosten chèvre – när friskt och syrligt gifter sig. Château Coucheroy är gjort av den legendariska vinmakaren André Lurton. Mycket fruktigt är vinet en perfekt partner till en matig sallad med ljumma rödbetor och chèvre. Och visst passar det också bra höstens skaldjur.