7 sätt att ta dig genom julen med gott klimatsamvete
Får du lite panik bara av själva tanken på dina klimatavtryck under julhelgen? Ingen fara – det finns faktiskt massor av klimatsmarta sätt att fira jul på. Här är sju bra tips!
Julklappar
Ge dig själv en utmaning och försök att undvika att köpa nya saker i julklapp – konsumtion av nya saker orsakar både klimat- och annan miljöpåverkan. Köp julklappar secondhand, ge bort av din egen tid eller upplevelser eller baka något gott. Fokusera på att ge bort något unikt och minnesvärt istället för nytt – det uppskattas garanterat. När det kommer till att slå in julklappar finns det också klimatsmarta alternativ. Till exempel kan du slå in klapparna i tidningspapper, eller vika egna pappersboxar om du har några kartonger över hemma. Eller använd ett vackert tyg eller en gammal scarf och slå in dina paket i.
Julgranen
Om du ska ha julgran kan det vara bra att ha i åtanke att en riktig gran är bättre ur miljösynpunkt. Plastgranarna är ofta tillverkade långt bort med långa transportsträckor, och kan även innehålla plaster som kan innehålla farliga kemikalier. Den totala påverkan på miljön, när man räknar in transporter, produktion och mängden giftiga kemikalier vid förbränning och nedbrytning, blir störst med plastgran. Även om den används i många år. Kravmärkta granar, odlade utan bekämpningsmedel, går att få tag på och är det absolut bästa alternativet när det gäller att hitta en miljövänlig julgran. Annars fungerar självklart en vanlig svensk rödgran, gärna en som är odlad så nära som möjligt.
Maten
Minska på köttet och fyll julbordet med goda grönsaker istället. Om du vill äta kött väljer du med fördel naturbeteskött eller ekologiskt. Om du vill äta fisk kan du gå loss på svenska klassiker som sill och ansjovis som inte är hotade och inte heller innehåller så mycket miljögifter. Vill du äta pepparkakor eller choklad kan du titta på innehållsförteckningen och välja en sort som inte innehåller palmolja, då det är kopplat till miljöproblem och stor klimatpåverkan. Eller varför inte baka själv? Ofta blir det inte bara godare utan också mer miljövänligt.
Dukningen
Försök att undvika engångsartiklar i plast och använd istället det du har hemma när du planerar juldukningen, och komplettera med det du saknar genom att botanisera bland loppisar och i secondhandbutiker.
Belysningen
Ljus betyder ju mycket för julstämningen, men det går att välja klimatsmart även här. Välj till exempel ljus i 100 procent stearin och inte paraffin, då det sistnämnda är tillverkat av fossil olja och därför är ett mindre bra val för miljön då det bidrar till växthuseffekten när de brinner. Använd dig av LED-lampor till julbelysningen i så stor utsträckning du kan då det sparar massor av energi.
Resan
Ska du resa hem och fira jul? Undvik flyget så långt det går, och ta gärna tåg eller buss. Om du behöver åka bil kan du försöka åka med andra eller fylla bilen med andra människor.
Sortera
Sortera julsoporna! Omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar och inte i tidningsinsamlingen. Snören från paket ska ligga i brännbart. Värmeljus ska gärna återvinnas, då aluminium är en mycket energikrävande metall att framställa. Julgranen lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet, det kan även ordnas insamlingsställen på vissa håll.
Foto: Imaxtree
Källa: Naturskyddsföreningen
Läs mer:
100 kändisar kallar sig själva ”hycklare” – stöttar klimataktivisterna
Här klimatstrejkar världen med Greta Thunberg – se bilderna!