Centerkakorna som kan få vem som helst beroende
Centerkakor är fantastiskt lätta att göra och passar perfekt som fredagsmys för både barn och vuxna. Bilderna kommer från Therese Salmi på tessanbakar.se – och det är omöjligt att inte bli sugen.
LÄS OCKSÅ: ÄT TRENDIGT: ENKLA SCONES MED LÅGT GI-VÄRDE
Du behöver:
– En minimuffinplåt, 6×4
– 24 st formar för minimuffins
Ingredienser:
– 24 bitar center (salmiak eller original)
– 100 g rumsvarmt smör
– 2 dl strösocker
– 1 st ägg
– 1 tsk vaniljsocker
– 3 dl vetemjöl
– 2 msk kakao
– 1 tsk bikarbonat
– 1/2 tsk salt
– strössel efter tycke och smak
LÄS OCKSÅ: RECEPT PÅ GLUTENFRI KLADDKAKA
Så gör du:
Sätt ugnen på 175 grader och sätt formar i muffinsplåten. Vispa smör och socker med en elvisp. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa till en jämn smet. Rör ihop alla torra ingredienser. Häll ner i sockersmeten och arbeta ihop till en slät deg. Rulla degen till 24 bollar och lägg en boll i varje muffinform. Grädda mitt i ugnen i tio minuter, eller tills kakorna fått lite färg. Låt svalna något.
6. Tryck ner mitten av bollarna så att de blir som en skål, till exempel med en medicinkopp som finns på apotek (se bild)
7. Lägg en center i varje kopp. Har du använt vanliga center: Strö lite flingsalt på. Om du använt salmiakcenter passar jordgubbsströssel och lakritsflakes. Grädda i ytterligare 2-3 minuter.
Ät och njut av något av det smarrigaste som går att vispa ihop.
Foto: IPL/AOP