10 snabba och goda choklad-idéer
1. Rocky Road
Smält 300 g mörk choklad (70%) och rör ner Dumlekola från 1 påse, 1 näve hackade marshmallows, 1 1/2 dl salta jordnötter, 1/2 dl pistaschnötter och 1/2 dl Daimkulor. Häll upp i en form, smeten ska bli cirka 3 cm tjock. TIPS! Du kan egentligen blanda i vilket favoritgodis som helst.
2. Mjölkchokladsås
Kan serveras både varm och kall. Jättegod till glass! Lägg 150 g finhackad mjölkchoklad i en kastrull. Koka upp 1 dl mjölk tillsammans med 1 dl grädde och häll över chokladen. Låt den smälta på egen hand några minuter innan du mixar den med en stavmixer till en sås. TIPS! Byt ut mjölkchokladen på vit choklad. Gott till färska bär.
3. Chokladsandwich
Koka upp 1 1/2 dl vispgrädde och häll över 100 g finhackad mörk choklad (70%) och smaksätt med 1 msk honung. Låt stå en stund och mixa sedan med mixerstav. Bred lite på ett Bragokex eller annan mördegskaka och lägg ett annat kex ovanpå. Servera direkt!
4. Vit tryffel med lime
Koka upp 1 dl vispgrädde tillsammans med 25 g smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner 300 g hackad vit choklad. Rör ner rivet skal från 1 lime och häll upp i en form med bakpapper. Låt stelna, gärna över natten. Skär i bitar och vänd i strösocker.
5. Chokladshots
Bryt 100 g mörk choklad (70%) i små bitar. Koka upp 1 dl havregrädde, till exempel från Oatly. Ta kastrullen från värmen och lägg ner chokladbitarna. Rör runt med en slev tills chokladen smält. Häll upp i 4-6 små koppar och låt stå i kylen minst 1 timme. Servera med bär och pudra florsocker över. TIPS! Det går bra att byta ut havregrädden mot vanlig grädde.
6. Pane con cioccolata – Chokladcrostini
Krossa 200 g mörk choklad (70%) med chilismak. Koka upp 1 1/2 dl vispgrädde med 2 1/2 msk honung. Häll över chokladen och mixa tillsammans med 1 msk smör till en slät smet. Spritsa krämen på gyllenrostade crostini – baka dem själv eller köp färdiga. Ringla eventuellt över lite jungfruolivolja med gräsiga toner. Strö över flingsalt.
7. Chokladkryddad BBQ-sås
Fräs 1 hackad gul lök och 1 finhackad vitlöksklyfta utan att det tar färg. Tillsätt 1/2 dl balsamvinäger, 1 msk chipotlepasta samt 3 dl kycklingbuljong och låt småkoka i cirka 10 minuter. Häll i 1/2 dl starkt kaffe, 1 msk jordnötssmör och 30 g mörk choklad (70%) i bitar och rör om tills chokladen smält. Mixa med stavmixer till en slät sås. Gott till grillat kött.
8. Lyxig bjudchoklad
Smält 250 g mörk choklad. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och strö ut 100 g nötter, torkad frukt eller bär, till exempel pistaschnötter, hasselnötter, valnötter, kokosflagor, torkade tranbär och sultanrussin. Häll över chokladen i ett tunt lager så att den täcker allt, låt svalna i kylen och bryt sedan i generösa flak.
9. Hallonchokladmousse
Smält 150 g mörk choklad med hallonsmak. Vispa 2 dl grädde hårt. Rör först ner 1 äggula i den smälta chokladen och sedan i ytterligare 1 äggula. Vänd ner grädden i chokladsmeten. Klicka upp i 4 koppar eller formar. Låt stå kallt 1 timme före servering. Garnera med färska hallon och strö över lite råsocker.
10. Mjölkchokladkladdkaka
Sätt ugnen på 200°. Smält 200 g smör och blanda 200 g finhackad mjölkchoklad. Rör 3 ägg i blandningen och blanda väl. Blanda i en separat skål 2 dl ljust muscovadsocker, 1 msk vaniljsocker och 2 1/2 dl vetemjöl. Sikta ner det i chokladblandingen och rör om väl. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten (cirka 24 cm i diameter) och grädda i cirka 20 minuter. Servera med en klick grädde och färska bär.