10 goda recept till halloumiostens dag
Familjeföretaget Fontana grundades 1978 och sex år senare – den 19 maj 1984 – importerade grundaren Frixos Papadopoulos den första halloumiosten till Sverige från hemlandet Cypern. Detta firar de nu med att instifta Halloumiostens dag på samma datum.
Svenskarnas favoritost
Till en början var svenska återförsäljare skeptiska till den märkliga gnisselosten med grekisk text på förpackningen. Men Frixos gav inte upp och idag är Sverige det land i världen, näst efter Cypern, som äter mest halloumi per capita.
– Med tanke på att vår pappa Frixos Papadopoulos var först med att lansera halloumi i Sverige redan 1984 så känns det helt givet för Fontana att instifta Halloumiostens dag. Tänk att pappa slet i 15 år för att svenska konsumenter skulle älska vårt ursprungslands nationalost och att den idag blivit svenskarnas favoritost. Det känns helt naturligt att fira det med en alldeles egen dag varje år och att dessutom göra det på självaste dagen då osten kom till Sverige, säger Loizos Papadopoulos, VD Fontana Food.
Först med ekologisk halloumi
Frixos Papadopoulos är själv uppvuxen med halloumi och hjälpte sin mamma att tillverka egen halloumi hemma på gården. Han har varit drivande i utvecklingen av ekologisk halloumi på Cypern och såg till att Fontana var först i världen med att ta in ekologisk halloumi. Att Frixos idag kallas för Halloumikungen är alltså ingen slump.
10 goda recept med halloumi
Sugen att laga något gott med halloumi på söndag? Här kommer några av våra populära och supergoda recept: