3 glödheta grillrecept du inte vill missa i sommar
Grillad potatissallad med krämig senapsdressing
Vad vore en grillkväll utan potatissallad?
4 portioner
1 kg sparrispotatis
Olivolja, till pensling
1 kruka dill
Salt och svartpeppar
Dressing:
2 dl crème fraiche
1 msk grovkornig senap
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Skrubba potatisen och koka den i lättsaltat vatten i 10 minuter.
- Ta från värmen, låt dra i ytterligare 5 minuter och häll sedan av vattnet.
- Rör ihop crème fraichen med de två senapssporterna och vinäger i en skål. Smaka av med honung, salt och peppar.
- Dela potatisarna och pensla dem med olivolja på snittytan. Grilla dem på grillen så de får färg och blir spröda.
- Lägg upp dem på fat, ringla över dressing och strö över dill.
- Servera medan den fortfarande är varm.
Sesamkryddade grillspett med grön ärtsallad
Smakrika grillspett med asiatisk touch.
4 portioner
600 g kalvfilé eller vegetariskt protein, t ex pease
1/2 dl sweet chili-sås
1 msk sesamolja
2 tsk malen ingefära
2 tsk svarta sesamfrön
500 g sockerärter
4 salladslökar
300 g edamamebönor
Dressing:
4 tsk sweet chili-sås
2 msk limesaft
2 msk fisksås
1 msk sesamolja
Till servering:
Ärtskott
Gör så här:
- Banka ut köttet, skär i långa strimlor.
- Lägg det, eller vegetariska protein-strimlor i en marinad av chilisås, sesamolja och ingefära.
- Låt marinera minst 30 minuter, strö sedan över sesamfrön.
- Strimla sockerärterna på längden. Finstrimla salladslöken.
- Vispa ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar.
- Vänd ner dressingen bland sockerärter, salladslök och edamamebönor.
- Trä köttet eller det vegetariska proteinet på spett, grilla 2 minuter på varje sida och servera med salladen och ärtskott.
Vit chokladblondie med grillad mango och glass
Passa på att grilla lite frukt till dessert när glöden ändå är i gång. Vill du ha en ännu snabbare dessert använder du färdig sockerkaka.
4–6 personer
Vit chokladblondie:
150 g smör
150 g vit choklad
3 ägg
125 g socker
2 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Ströbröd
Till servering:
1 mango
Olja, till pensling
3 passionsfrukter
1 liter vaniljglass
Ätbara örter eller blommor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smält smöret och tillsätt hackad vit choklad, låt smälta.
- Vispa ägg och socker luftigt med elvisp. Rör ner mandelmjölet.
- Sikta ner vetemjöl och bakpulver tillsammans med smör- och chokladmassan.
- Häll upp smeten i en smord och bröad bakform och grädda kakan i cirka 25 minuter, den får gärna vara lite kladdig inuti. Låt svalna och ställ i kylen.
- Skala mangon och skär frukt- köttet i skivor. Pensla med olja och grilla dem hastigt på båda sidor.
- Dela passionsfrukterna och skrapa ur kärnorna i en skål.
- Skär kakan i bitar, lägg på grillad mango, en kula glass och fördela passionsfrukten över.
- Dekorera med ätbara örter eller blommor.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Stine Christiansen, Inge Skovdal, Betina Hastoft
LÄS MER:
Så fixar du sommarens heta trend: pizza på grillen
Goda tillbehören till grillat – här är våra bästa tips
Sommarens hetaste grillmiddag – laga alla rätter på grillen