Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

3 goda röror med bönor och linser

04 jun, 2018
AvRedaktionen
Goda röror med bönor och linser.
Bönor och linser är packade med protein. Här är tre goda recept på röror som passar perfekt som tillbehör eller att blanda i sallad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Röda linser med paprika & timjan

4 personer

Tid: 35 minuter

Röda linser behöver inte blötläggas i förväg. Koka bara upp dem i saltat vatten och dra sedan kastrullen av värmen och låt dem långsamt mjukna i vattnet, cirka 30 minuter. Kokar du dem i 5 minuter, räcker det att låta dem dra i 15 minuter.

Du behöver:

2 dl röda linser

4 dl saltat vatten eller mild grönsaksbuljong

1/2 röd paprika

1 knippe färsk timjan

Dressing:

1/2 dl vit balsamvinäger

1 dl olivolja (eller rapsolja blandat med lite linfröolja)

salt och peppar

Gör så här:

Tillaga linserna i vatten eller buljong, tänk på att vara försiktig med kokningen då de lätt går sönder. Finhacka paprika och timjan. Blanda med de varma nykokta linserna. Vispa ihop dressingen och häll den över linserna. Låt alltsammans dra en stund. Servera linserna ljumma eller kalla.

2. Röda kidneybönor i tandori- & koriandermarinad

4 personer

Tid: 10 minuter

Den goda röda tandoripastan är utmärkt att blanda med en skvätt olja och ger bönorna en läcker indisk touche.

Annons

Du behöver:

1–2 msk tandoripasta (finns med olika styrkor)

4 msk olivolja

2 msk röd balsamvinäger

salt och svartpeppar

1 kruka färsk koriander, finhackad

1 burk väl sköljda röda kidneybönor (ca 2 dl)

Gör så här:

Rör ut tandoripastan i oljan och blanda med vinäger och kryddor. Rör ned bönorna och låt stå och dra en stund.

3. Kikärter med chili, vitlök & och ingefära

4 personer

Tid: 15 minuter

Den här dressingen är ljuvligt fräsch och passar till alla linser och bönor, som så väl behöver lite extra smakhjälp.

Du behöver:

1 bit färsk ingefära

1–2 pressade vitlöksklyftor

1 limefrukt

1 liten bit färsk chilifrukt

1/2 dl olivolja, salt och svartpeppar

1 burk kikärter

Gör så här:

Grovriv ingefäran. Pressa vitlöken. Tvätta och riv limefruktsskalet (bara det gröna, det vita fruktköttet är bittert). Finhacka en liten bit pepparfrukt. Pressa limefrukten och blanda saften med olivolja, salt och peppar. Smaka – är det syrligt nog? Rör ned limeskal, chili, vitlök och ingefära i dressingen och häll den över kikärterna. Låt stå och dra en stund.

Goda röror med bönor och linser.
Goda röror med bönor och linser.

Recept: Cathrine Schück
Foto: Helén Pe

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons