3 lyxiga, lättlagade skaldjursrecept
Hummer i röd curry-sås
Hummer – mångas favorit! Här i en lyxig asiatisk variant med krämig kokosgrädde och röd curry.
4 portioner
4 hummerstjärtar
1 schalottenlök
1 tsk olivolja
2 msk röd currypasta
4 dl kokosgrädde
2 torkade kaffir lime-blad
1 stjälk citrongräs
3 g palmsocker
1 lime
Garnering
vattenkrasse
Gör så här:
- Skölj hummerstjärtarna och koka i saltat vatten i 4–5 minuter. Hacka schalottenlöken och stek i olja i en panna med höga kanter. Tillsätt currypastan, rör runt och tillsätt kokosgrädde och limeblad.
- Krossa citrongräset och lägg ner i pannan med palmsocker. Småkoka i 5 minuter.
- Halvera limen och smaka av såsen med limesaft och ev mer palmsocker.
- Servera de kokta hummer-stjärtarna med den varma currysåsen och garnera med vattenkrasse.
Pho med blåmusslor
Med en klar, frisk och syrlig pho-soppa kommer de salta musslorna till sin rätt.
4 portioner
1 kg blåmusslor
2 vitslöksklyftor
1 msk majsolja
2 dl äppeljuice
2 dl vatten
2 tsk fisksås
1 tsk farinsocker
2 lime
1 citrongrässtjälk
1 liter färdigblandad skaldjursfond
180 g risnudlar
1 röd chili
1 dl salta jordnötter
1 krm salt
1 knippe thaibasilika
Gör så här:
- Skölj musslorna i kallt vatten, släng de som inte stänger sig. Skala och finhacka vitlök, fräs i olja i en gryta utan att den tar färg.
- Tillsätt äppeljuice, vatten, fisksås och socker. Pressa i saften från 1 lime. Krossa citrongräset, skär i skivor och lägg i grytan.
- Lägg i musslorna och låt bli varma, släng de som inte öppnar sig. Ta ur musslorna och tillsätt skaldjursfond och låt koka upp någon minut.
- Lägg i nudlar, koka 4 minuter till. Lägg tillbaka musslorna igen. Hacka chili och jordnötter och lägg i grytan. Pressa saften från den andra limen över. Smaka av med ev mer socker och salt.
- Fiska upp citrongräset. Strö över thaibasilika och servera.
Ostron med soja och rom
Ostron behöver inte så mycket tillbehör, men lite salt soja och rom förhöjer upplevelsen.
4 portioner
12 ostron
2 salladslökar
1/2 dl färsk koriander
4 msk löj- eller forellrom
2 msk japansk soja
3 äggulor
Gör så här:
- Öppna ostronen.
- Finhacka salladslök och koriander.
- Lägg rom, soja och örthacket på ostronen.
- Servera på en bädd av is.
Av Timm Vladimir
Foto Columbus Leth
LÄS MER: