3 recept på hemlagade godisar
Slå på stort och gör dina egna Snickers, Twix och Bounty – det blir så gott att du aldrig mer kommer vilja köpa färdiga. Kanske lite pilligt men ack så värt det, vi lovar!
Snickers-kopior
Marshmallowfluff är amerikanskt och finns på burk i välsorterade matbutiker eller på nätet. Kan ersättas med att smälta 200 g marshmallows och 50 g smör på låg värme.
12–14 stycken
Du behöver:
Chokladlager:
200 g mjölkchoklad
100 g jordnötssmör
Marshmallowlager:
200 g marshmallowfluff
100 g jordnötssmör
Kolalager:
200 g mjuka kolor, som vaniljfudge el Werther’s Original
2 msk vispgrädde
1/2–1 krm salt
100 g salta jordnötter
Gör så här:
- Chokladlager: Klä en avlång sockerkaksform, ca 25 x 10 cm, med bakplåtspapper, låt det hänga ut över kanterna. Hacka chokladen och smält i värmetålig skål över vattenbad tillsammans med jordnötssmör till en jämn massa. Häll hälften av chokladblandningen i brödformen. Ställ i kylen
- Marshmallowlager: Smält marshmallowfluff och jordnötssmör i en kastrull på svag värme till en jämn, tjock massa. Fördela i ett jämnt lager ovanpå chokladlagret i formen. Ställ tillbaka i kylen.
- Kolalager: Smält kolorna på svag värme i en liten kastrull tillsammans med grädden. Rör hela tiden om tills kolorna smält. Häll i salt och jordnötter och bred smeten över marshmallowlagret i formen. Ställ tillbaka den i kylen.
- Smält resten av chokladblandningen över ett vattenbad, om den blivit fast, och häll sedan över kolalagret. Ställ formen i kyl i minst 4 timmar, helst till nästa dag.
- Lyft ut den stelnade massan ur formen, ta bort papperet och skär i smala stänger. Förvara i kylen.
Twix-ish
Dessa knapriga chokladöverdragna pinnar är populära – och smaken känns igen!
14–16 stycken
Du behöver:
Kexbotten:
2 dl vetemjöl
½ dl florsocker
Frön från ½ vaniljstång
½–1 krm salt
70 g kallt smör
½ ägg
2 msk kallt vatten
Salt
Kola:
200 g mjuka kolor, t ex vaniljfudge eller Werther’s Original
2 msk vispgrädde
½–1 krm salt
Chokladöverdrag:
200 g mörk choklad
Ev ätbart guldströssel
Gör så här:
- Kexbotten: Blanda mjöl, florsocker, vaniljfrön och salt i en skål. Tärna smöret och smula ner i blandningen. Arbeta ihop degen med ägg och vatten utan att knåda för mycket. Vira in degen i plastfolie och lägg i kyl, ca 30 minuter.
- Kavla ut degen på mjölat bord till en avlång rektangel, ca 1/2 cm tjock. Skär ut 14–16 avlånga bitar, ca 2 x 8 cm. Lägg kexen på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200° i 15 min, tills de är lätt gyllene. Låt svalna på galler. Salt kola: Smält kolorna tillsammans med grädden på svag värme i en liten kastrull. Rör tills massan är slät. Häll i salt. Ta kastrullen från värmen och låt kolan svalna.
- Häll kolan i en spritspåse med liten rund tyll och spritsa en kolasträng på varje kex. Ställ in i frys i ca 30 min tills de ska chokladtäckas.
- Chokladöverdrag: Smält choklad över vattenbad i värmetålig skål. Lägg ett kex i taget på gaffel el liknande, håll över chokladskålen och häll på choklad med sked tills kexet är täckt. Lägg på fat med bakplåtspapper.
- Strö eventuellt över ätbart guldströssel innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp.
Bounty-aktigt
Saftig kokos doppad i mörk choklad, alltid lika gott!
12 stycken
Du behöver:
200 g söt kondenserad mjölk (ca ½ burk)
130 g kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
175 g mörk choklad, 60 %
Garnering:
1 msk osaltade pistaschmandlar
1 msk rostade kokosflingor
Gör så här:
- Blanda kondenserad mjölk, kokosflingor och vaniljsocker i en skål. Rör till en tjock, jämn massa.
- Forma 12 små bitar, ca 3 x 6 cm. Sätt bitarna i frysen i ca 1 tim.
- Hacka chokladen och smält försiktigt i värmetålig skål över vattenbad. Täck de kalla kokosbitarna med choklad. Låt kallna på tallrik med bakplåtspapper.
- Garnera med finhackade pistaschmandlar och rostade kokosflingor innan chokladen stelnar. Förvara bitarna kallt fram till servering.
Foto: Betina Hastoft