Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Anines American chefs salad med kycklingspett

26 maj, 2014
AvRebecca Wictor
En riktigt mumsig recept med grillade kycklingspett där de inlagda citronerna gör det lilla extra, gör en burk och ha i kylen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Anines American chefs salad. Foto: Martin Löf
Anines American chefs salad. Foto: Martin Löf

4–6 personer

Tid: 1 timme + 4 veckor för inlagda citroner

Sallad:

4 stora nävar blandade salladsblad

1 burk kikärter, välsköljda

1 burk kalamataoliver (med eller utan kärnor)

3 stänger palmhjärtan/palmmärg (finns på burk)

1 ask röda körsbärstomater

200 g fetaost

6 msk pinjenötter

Dressing:

1 1/2 msk dijonsenap (gärna grovkornig)

1/2 citron, saften

2 msk balsamvinäger

8 msk olivolja

1 msk flytande honung

1 tsk salt, peppar efter smak

Tillbehör:

2–3 avokado

4–6 majskolvar (penslade med olivolja, saltade och grillade)

Grillade kycklingspett:

12 små kycklinglårfiléer

2–3 paprikor, gärna i olika färger

körsbärstomater

Annons

saltade citronbitar

Marinad:

4 msk olivolja

1/2 citron

1 pressad vitlöksklyfta

hackad rosmarin (en kvist)

en nypa salt och lite peppar

Inlagd saltad citron:

2–4 ekologiska citroner

1 citron, saften

finkornigt salt (gärna havs- eller bergssalt)

Citronerna måste göras några veckor i förväg: Gör djupa snitt i varje citron, precis som när man skär klyftor, men se till att citronen

fortfarande håller ihop. Lägg citronerna i en stor glasburk och täck dem helt med salt. Pressa en citron över saltet och låt stå i kylen i 4 veckor. Vid användning, ta upp en citron och skär i bitar. Goda att sticka på grillspett, lägga med i steken eller i fiskpaketet i ugnen eller på grillen, eller bara ha i en sallad.

Börja med att förbereda kycklingspetten och ­varva bitar av kyckling, paprika, bitar av inlagd citron och körsbärstomater (gör mindre spett om träpinnar används). Blanda ingredienserna till marinaden, häll över spetten och se till att de täcks ordentligt. Låt dra 2 timmar i kylen.

Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål och rör om väl. Ställ svalt. Lägg salladsblad i botten av en fin skål och fyll därefter på med kikärter, oliver, palmhjärtan, tomater och blanda försiktigt så inte allt hamnar på botten. Toppa med fetaost och pinjenötter. Ringla över dressingen.

Lägg spett och majskolvar på grillen och låt grilla tills kycklingen är väl genomgrillad.

Servera allt genast.

Annons