Antipasti med Lambrusco (mousserande rödvin)
(Missa inte vintipsen längst ner!)
4 personer
1. Bresaolarullar med olivcrème:
12 skivor bresaola
½ burk, ca 60 g crème av gröna oliver (t ex Zetas)
1 näve rucola
½ dl färskriven parmesan
2. Marinerade kronärtskockor:
1 burk inlagda kronärtskockshjärtan, ca 200 g
2 msk olivolja
2 msk slätbladig persilja
1 vitlöksklyfta
3. Minimozzarella med tomat & chili:
150 g minimozzarella
1 msk olivolja
1 tsk chiliflagor
2–3 msk hackade soltorkade tomater
Till servering:
crostini
svarta oliver
Gör så här
- Bred ett tunt lager med olivcrème på varje bresaolaskiva, toppa med lite rucola och rulla ihop. Lägg upp på fat och strö över parmesan.
- Häll av vattnet från kronärtskockorna och skär dem i halvor. Blanda runt med olivolja, persilja och finhackad vitlök. Lägg upp i skål.
- Häll av vattnet från mozzarellabollarna. Rulla dem i olja och chiliflagor och lägg upp tillsammans med strimlade soltorkade tomater.
- Servera med oliver och crostinis.
3 goda Lambrusco:
1. De Pietri Lambrusco di Sorbara (nr 2002), 79 kr.
Ljusröd Lambrusco, nästan neonrosa med fruktig smak av jordgubbar, hallon, gelégodis och med frisk syrlighet och inga tanniner.
2. Fattoria Moretto Lambrusco (nr 72170), 139 kr.
Rubinröd och skummande med ungdomlig fruktig doft av viol, jordgubbar, svarta körsbär. Torr och frisk fruktig smak med pigga bubblor.
3. Concerto Reggiano Lambrusco (nr 90320), 129 kr.
Kaxigt med torr röd Lambrusco! Mousserande rubinrött vin med frisk och livlig smak med massor av röda bär som körsbär, körsbärskärna, jordgubbar, hallon och med balanserad strävhet i finish.
Recept: Susanne Palmqvist
Foto: Henrik Freek Christensen
Vintips: Ia Orre