Äpple- och kanelcroissanter
Vetedeg
450 g vatten
50 g jäst
1000 g vetemjöl
180 g socker
180 g smör
15 g salt
5 g kardemumma
1 st ägg
Gör så här:
Blanda degen fem minuter långsamt och sju minuter fort. Väg upp två degar på vardera 300 g och åtta degar på vardera 150 g. Kyl en timme.
Kanelfyllning
30 g kanel
30 g fondantpulver
200 g smör (normalsaltat)
200 g socker
10 g maizena
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en slät fyllning.
Vaniljkräm
250 g mjölk
1 st vaniljstång
60 g äggula
60 g socker
20 g maizena
25 g smör
Gör så här:
Koka upp mjölk och vaniljstång. Blanda socker, äggula och maizena. Häll den kokande mjölken över äggblandningen. Koka upp och låt koka 30 sek under omrörning. Tillsätt smör.
Utbakning
(Granny Smith äpplen används till dekoration och i degen.)
Gör så här:
Kavla ut degen till 1,5 mm. Stryk på kanelfyllning och hackade äppelbitar. Rulla ihop, skär i mitten av rullen, tvista degen till en ring, jäs. Spritsa vaniljkräm i mitten samt lägg i äppelskivor.
Recept från Håkan Johansson, världens bästa bagare 2014.