Blåbärspaj med kokos och vaniljkräm
6–8 personer
Tid: 1,5 h (inräknat 30 minuters vila)
Du behöver:
5 dl vetemjöl special
1 dl strösocker
1 dl kokosflingor
145 g smör
1 dl kallt vatten
Fyllning:
2 1/2 pkt frysta blåbär (ca 750 g)
1 dl strösocker
3 msk potatismjöl
1 citron (rivet skal)
Gör så här:
Blanda mjöl, socker, kokos och smör i en matberedare tills det blir en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta samman tills degen precis går ihop. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 180°. Klä en form med pajdegen. Häll de frysta bären i en bunke och tillsätt socker, potatismjöl och citronskal. Fördela bären jämnt i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
6 dl vispgrädde
Gör så här:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.