Blåbärssorbet
6 personer
Tid: 20 minuter + tid i frys
Du behöver:
1 gelatinblad
2 dl florsocker
500 g blåbär (frysta går bra)
1 msk citronsaft
1/2 dl vatten
1 msk glukos
Gör så här:
Lägg gelatinbladet i blöt enligt anvisningarna på förpackningen. Mixa samman florsocker, blåbär och citron i en matberedare eller med en stavmixer (helst en matberedare med lock, eventuella små stänkfläckar av blåbär är besvärliga). Smaka av efter önskad sötma och syra.
Koka upp vattnet i en kastrull, sänk värmen på plattan, och rör ned glukos och gelatin (krama ur gelatinet först) tills det smält, rör sedan i 1 dl blåbärsröra. Låt sjuda tills du ser första bubblan, rör då samman med resten av blåbärsröran.
Lägg i glassmaskin och frys till sorbet. Om du inte har en glassmaskin, ställ sorbetmassan i en bunke i frysen och rör om varje halvtimme tills det inte går längre.
Servera som kulor med några färska bär på toppen.
Av: Alexandra Zazzi
Foto: Annica Broman