Blåbärstårta med hasselnötter
17 apr, 2019
AvRedaktionen
Saftig, luftig och lätt som en dröm. Till påsk, student eller annat firande – här är en tårta som har allt!
Annons
10–12 bitar
Tårtbotten:
4 ägg
1 3/4 dl socker
3 msk vatten
1/2 tsk hjorthornssalt
1 dl vetemjöl
1 1/4 dl potatismjöl
Fyllning:
1 ägg
1 1/2 msk maizena
1/2 vaniljstång, urskrapade frön
2 1/2 dl standardmjölk
1 dl rörsocker
2 1/2 dl grädde
150 g blåbär
Glasyr:
3 1/2 dl florsocker
2 droppar röd karamellfärg
3–4 msk vatten
Garnering:
2 dl grädde
200 g flagade, rostade hasselnötter
100 g blåbär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Vispa äggen och tillsätt sockret lite i taget till ett vitt skum. Tillsätt vattnet. Sikta hjorthornssalt med mjölsorterna. Vänd ner i smeten. Fördela i 3 cirklar på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 8 minuter.
- Vispa ägget och maizenan, tillsätt vaniljfrön, mjölk och socker. Koka upp ½–1 minut. Rör om, ta från värmen när det tjocknat. Låt svalna. Vispa grädden och vänd ner i krämen tillsammans med blåbär.
- Rör florsocker, vatten och karamellfärg till en tjock rosa glasyr.
- Bred hälften av krämen på den nedersta botten, lägg en botten ovanpå, fördela resterande kräm på den. Lägg på den sista tårtbotten och bred på glasyr på den.
- Vispa grädden, lägg i spritspåse, spritsa kanterna.
- Dekorera med rostade hasselnötsflagor och blåbär.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: 9 vackra tårtfat med fot
Annons